Czy wiesz, że…
• Pochodzę z Hiszpanii, największego producenta oliwek na świecie
• Występuję w kolorach od zielonego, poprzez odcienie różu i fioletu, po czarny.
O moim kolorze decyduje czas zbioru, im jestem ciemniejsza, tym bardziej dojrzała
• Spotkasz mnie w różnorodnych rodzajach: drylowaną, siekaną, nadziewaną anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, serem...
• Obfituję w cenne witaminy oraz kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za obniżenie poziomu „złego cholesterolu” oraz podwyższenie poziomu „dobrego cholesterolu”
• Posiadam minerały i mikroelementy, które korzystnie wpływają na Twoją urodę oraz samopoczucie
• Mam niewiele kalorii, tylko 150 na 100 gram produktu. To bardzo mało w porównaniu z innymi przekąskami, np.: orzechami (600 kcal) czy chrupkami (540 kcal)
• Zawsze jestem pod ręką, uczestniczę w spotkaniach z przyjaciółmi, dbam o dobrą atmosferę, zapewniam biesiadny nastrój, witalność i energię – w końcu pochodzę z gorącej Hiszpanii!
• Jestem ważnym elementem diety śródziemnomorskiej
• Świetnie wyglądam – w martini, w sałatkach, w koreczkach, na pizzy i na kanapkach. Idealnie pasuję do serów i wina
• Doskonale smakuję – jako dodatek do dań głównych, w przystawkach i solo
• Uwielbiają mnie na całym świecie. Hiszpańskie oliwki są dostępne w ponad 120 krajach
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek znajdziesz na www.hiszpanskieoliwki.pl
Hiszpańskie oliwki z chlebem, serem i warzywami.
Składniki:
75 g hiszpańskich zielonych oliwek
75 g hiszpańskich czarnych oliwek
50 g pieczywa pokrojonego w kostkę
1 czerwona cebula
100 g sera Manchego pokrojonego w kostkę
5 pomidorków cherry
Świeże liście bazylii
Hiszpańska oliwa z oliwek
Opis:
Posiekaj czerwoną cebulę, pokrój chleb i ser w kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Powyższe składniki włóż do miseczki. Dodaj zielone i czarne oliwki oraz świeże liście bazylii. Całość polej kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Wszystkie składniki wymieszaj i pozostaw na 10 minut.