Lato w pełni, a my do woli możemy cieszyć się smakiem i zapachem świeżych owoców.

Niestety, wszystko co dobre szybko się kończy, dlatego warto już dziś zadbać o to, by letnie aromaty towarzyszyły nam przez cały rok. Jak to zrobić? Wystarczy zapełnić naszą spiżarnię po brzegi pysznymi przetworami! Nic tak nie poprawi nam nastroju w długi zimowy wieczór, jak herbata z sokiem malinowym lub słodkie konfitury.

O czym warto pamiętać robiąc przetwory?


•    Największą zaletą domowych wyrobów jest to, że dokładnie wiemy, z czego są zrobione oraz fakt, że nie zawierają sztucznych barwników czy konserwantów. Zanim zabierzemy się jednak za ich przygotowanie, przypomnijmy o najważniejszym: owoce powinny być świeże i dojrzałe, wyrzucamy nadpsute, obite i niedojrzałe, gdyż mogą one zepsuć cały słoik z przetworami,
•    wszystkie owoce powinny być wydrylowane, dokładnie umyte i osuszone,
•    słoiki oraz nakrętki przed użyciem dokładnie myjemy, wyparzamy, a następnie pozostawiamy do osuszenia,
•    jeżeli słoiki nie są nowe, warto też sprawdzić, czy nie zostały uszczerbione.

Śliwki, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, agrest, maliny…

Lista owoców, z których można robić przetwory jest bardzo długa i z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Najłatwiejsze do przyrządzenia są kompoty, które idealnie pasują do obiadu i są świetną alternatywą dla słodkich napojów, uwielbianych przez dzieci. Wystarczy tylko umyć owoce, umieścić je w słoikach i zalać zagotowaną wcześniej wodą z cukrem białym Cukier Królewski. Na koniec słoiki należy spasteryzować. Na śniadanie i kolację możemy zaserwować rodzinie i przyjaciołom dżemy i konfitury, które są niezastąpionym dodatkiem do kanapek i naleśników. Łatwiejsze w przygotowaniu są dżemy. Wystarczy część owoców zmiażdżyć, a resztę pozostawić w całości. Następnie owoce zagęszczamy cukrem białym Cukier Królewski i gotujemy do konsystencji, jaka nam odpowiada.

Przyrządzenie konfitury jest bardziej pracochłonne , jednak czas, który na to poświęcimy na pewno nie będzie czasem zmarnowanym. Konfitury najczęściej przygotowuje się ze śliwek, wiśni i czereśni. Ich podstawą jest syrop z wody i cukru białego Cukier Królewski, w którym gotuje się owoce do momentu, aż syrop lekko wyparuje i pozostaną same owoce. Na chłodne dni świetnym dodatkiem do herbaty będzie sok np. malinowy. Najłatwiej zrobić go układając w słoiku na przemian warstwę malin i warstwę cukru białego Cukier Królewski. Tak przygotowany słoik należy odstawić na kilka dni i czekać, aż owoce puszczą sok.

Warto przyrządzić również coś na podwieczorek, doskonałym dodatkiem do deserów czy lodów są owoce w zalewie.

A oto dokładny przepis:  

Składniki:

- 40 dag cukru białego Cukier Królewski
- 1,5 kg moreli
- 2 kg owoców
- sok z cytryny
- 2 duże twarde gruszki

Przygotowanie
Owoce umyć, osuszyć, gruszki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, włożyć do wrzątku. Wcisnąć sok z cytryny, gotować 5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, odsączyć. Morele umyć, wyjąć pestki, ułożyć w słoikach razem z gruszkami. Do 1 l wywaru z gruszek wsypać cukier. Gotować na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Gorącym syropem zalać owoce, zamknąć, pasteryzować 20 minut.

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Südzucker Polska S.A.

Ilość odsłon: