Kalafior w roli głównej

Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania .

Jednak szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, zachęca, by spojrzeć na to warzywo z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak!

Prosta sztuka gotowania

Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo.

Sztuki tej uczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

- Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi.

- Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające.

- Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrne i soczyste (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając je do wywaru na zupę.

- Jeśli kalafior namoczymy , to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.

Nie taki nudny, jak go malują

Już wiemy, jak należy przygotowywać warzywo – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie!

Jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto, zwłaszcza teraz, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem tego warzywa.

Oto propozycje szefa kuchni Knorr:

- Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.

- Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad, a propozycji nie brakuje np. na przepisy.pl nie brakuje.

- Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej , warto przyrządzić gęsty gładki krem – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.

- Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami.

- Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!

Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak!

Przepisy na dania z kalafiorem w roli głównej znajdziecie na www.przepisy.pl

Ilość odsłon: