Właściwości dobrej kawy
Tagi: filiżanki, kawy

Dzisiaj mało kto wyobraża sobie dzień bez kawy. Statystyki podają, że na świecie codziennie wypijanych jest półtora miliarda filiżanek kawy. Aromatyczna wyostrza zmysły, podnosi wydajność i zwiększa nasze siły witalne.

Trudno uwierzyć, że kawa znana i wykorzystywana jest od tysięcy lat ze względu na swoje zdrowotne właściwości. A wszystko to za sprawą pobudzającej substancji, którą w sobie zawiera- kofeiny. Legenda głosi, że ową energetyzującą substancję odkryły kozy żywiące się jagodami z drzewa kawowego, które po ich spożyciu były wyjątkowo pobudzone. Dziś jest jedną z najczęściej badanych substancji znajdujących się w naszym pożywieniu. Perski lekarz i filozof znany jako Awicenna (X/XI) zachęcał do picia kawy jako leku na niektóre dolegliwości jelitowe. O tym, że kofeina działa pobudzająco i zmniejsza poczucie zmęczenia, wie prawie każdy. Ale niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pita w umiarkowanych ilościach dotlenia organizm, wpływając na krążenie; ułatwia koncentrację, korzystnie wpływa na trawienie.

Kawa polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze. Osobom pijącym kawę rzadziej też dokuczają problemy związane z woreczkiem żółciowym. Powoduje zmniejszenie zachorowalności na niektóre kobiece choroby, takie jak nowotwór pęcherza. Kawę najlepiej dawkować w sposób umiarkowany. Tolerancja kofeiny u dorosłego człowieka jest inna. Trzeba brać pod uwagę zwyczaje żywieniowe różnych ludzi, wiek, płeć, masę ciała, ogólną kondycje czy palenie tytoniu. Przyjmuje się, że optymalne spożycie to 100 - 500 mg kofeiny na dzień, czyli od 1 do 4 filiżanek dziennie. Kawa pochodzi z Afryki, a dokładniej z górskich regionów Etiopii. Na początku roślina ta znana była tylko botanikom, lekarzom i mistykom, którzy już w IX wieku opisywali jej właściwości. Jako pierwsi, bo w XI wieku zaczęli pić kawę Arabowie.

Dzięki muzułmańskim duchownym poznano kawę, którą sami zażywali, aby przepędzić senność podczas nocnych modlitw. Od XVI wieku, od czasu ekspansji i „wielkich odkryć geograficznych” czarny trunek trafił także do Europy. Specyficzny, gorzki smak kawy zawładnął gustami Wenecjan, Francuzów i Anglików. Zanim jednak kawa trafiła „na salony”, jej spożywanie rozpowszechniali uliczni handlarze, sprzedając ją najczęściej na filiżanki. Parzono ją w odpowiedni sposób znany nam dziś jako „kawa po turecku”. Drobno mielona wsypywana do zimnej wody i trzykrotnie doprowadzana do wrzenia, podawana po opadnięciu fusów na dno. Urządzenie ciśnieniowe, z którego otrzymywano czysty trunek, oddzielony od fusów, wymyślono dopiero w XIX wieku w Anglii.

A skąd moda na picie czarnego trunku w kawiarniach?

Moda ta zapoczątkowana została ponad cztery wieki temu w Stambule, gdzie powstał pierwszy „dom kawy”. Spotykali się w nim ludzie, by porozmawiać o interesach lub posłuchać plotek. Wśród Europejczyków „kawiarniany snobizm” najwcześniej zakorzenił się u Wenecjan, bo na początku XVII wieku, a pierwsze francuskie kawiarnie powstały w II poł. XVII wieku, gdzie spotykała się ówczesna inteligencja. Cudownego napoju pożądali pisarze, myśliciele i malarze, wodzeni jego mocą i głębokim smakiem.

Dziś najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej degustowaną jest kawa Arabika z gatunku Coffea arabica. Dużym zaufaniem na rynku kawiarnianym cieszą się marki kaw produkowane przez firmy, dla których kawa jest wiedzą i pasją. Przekazują ją z pokolenia na pokolenie, aby utrzymać stały smak i aromat, by dać pewność, że picie kawy będzie wciąż tą samą przyjemnością. illycaffe`, rodzinna firma założona w 1933r. we Włoszech przez Francesco Illy, od początku istnienia stale produkuje jedną mieszankę Arabiki, w której skład wchodzi dziewięć starannie wyselekcjonowanych odmian. Rezultatem jest kawa o aromacie cytrusów, czekolady, wanilii i niskiej zawartości kofeiny. Najzdrowsze są szlachetne odmiany kawy o stężeniu ok. 1,5%, podane prosto z ekspresu posiadającego filtr, bo oczyszczone ze szkodliwych substancji. Kawa ta cieszy się dużym powodzeniem w wielu krajach.

Ilość odsłon: