Soki, napoje, nektary, co pić w upalne dni
Tagi: napoje, nektary, soki

 

Soki, napoje, nektary, co pić w upalne dni?

Mamy nadzieję, ze tegoroczne lato będzie nas rozpieszczać wysokimi temperaturami, pięknymi wschodami i zachodami słońca.  Dlatego już dzisiaj warto się zastanowić, czym najlepiej ugasić pragnienie wywołane upałem i jak zadbać o codzienną dietę. Soki i nektary to zdrowe i naturalne produkty, które powinny na stałe zagościć w naszym codziennym menu o każdej porze roku, a szczególnie w porze letniej, kiedy to apetyty na tradycyjne posiłki mamy zdecydowanie mniejsze. Napoje te są źródłem cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych i błonnika.

 Jednak zanim kupimy swój ulubiony sok, nektar lub napój zastanówmy się, czy wiemy co kupujemy? Sok jest produktem w 100% pochodzącym z owoców lub warzyw. Zawiera sok wyciśnięty bezpośrednio z owoców lub otrzymany z zagęszczonego soku owocowego (poprzez odtworzenie proporcji wody, która wcześniej została odparowana). Z niektórych owoców i warzyw produkuje się również soki przecierowe np. sok pomidorowy. 

Sok czy nektar?

Nektar zawiera od 25% do 99% wsadu owocowego. Nektar, oprócz soku owocowego, zawiera także dodatek wody i cukru oraz czasem kwasu cytrynowego. Soki i nektary nigdy nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów. Niedozwolone jest również dodawanie substancji konserwujących. Napój owocowy i warzywny zawiera od 20% do 99% wsadu owocowego lub warzywnego, większą niż sok ilość wody, cukru oraz innych dodatków, takich jak kwas cytrynowy, barwniki i aromaty. Dla porównania jeżeli założymy, że w 1 litrze soku pomarańczowego znajduje się sok z 10 pomarańczy, w tej samej ilości nektaru z pomarańczy jest 5 owoców, a już w napoju zaledwie 2 pomarańcze. Warto być świadomym tych różnic i wybierać zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze soki i nektary.


Kupując sok czy nektar warto spojrzeć na etykietę. Producent umieszcza na etykiecie dokładny skład soku, nektaru czy napoju. Jeśli np. produkt wzbogacono witaminą C lub dodano cukier, to taka informacja bezwzględnie musi się znaleźć na etykiecie lub opakowaniu. W przypadku soków dwuskładnikowych należy podać procentową zawartość każdego z nich. Warto wspomnieć, że na butelce czy kartonie nie znajdziesz napisu „Sok z czarnych porzeczek”. Z owoców takich jak czarna porzeczka czy aronia nie można przygotować soku, bo byłby zbyt kwaśny do bezpośredniego wypicia. Dlatego na półce sklepowej mogą znaleźć się tylko nektary przygotowane z soku z tych owoców. W przypadku nektarów ilość wsadu owocowego jest ściśle określona i jest zależna od typu owoców np. czarne porzeczki – min. 25%, jabłka, pomarańcze – min. 50%.

 Soki i nektary według zaleceń programu „5 razy dziennie owoce i warzywa” powinny być elementem naszej codziennej diety. Przez cały rok stanowią bowiem źródło wielu cennych składników, witamin, błonnika, antyoksydantów.


Soki i nektary mogą też być dodatkowo wzbogacane w witaminy. Informacje o tym, ile dany sok zawiera witamin można znaleźć na opakowaniu soku lub nektaru, a pamiętajmy, że witaminy A, C, E wykazują silne działanie antyoksydacyjne

Źródło: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, www.kups.org.pl

Ilość odsłon: