Świeża ryba smaczna i zdrowa, ale ten zapach…
Sezon wiosenno - letni sprzyja komponowaniu delikatnych, lekkich potraw, a w tym potraw z ryb. Jednak przyrządzanie świeżych ryb kojarzy się nam najczęściej z przykrym zapachem, którego trudno się pozbyć zarówno ze stołu, jak i desek do krojenia. Z tego też powodu często rezygnujemy z tego wartościowego produktu.
Aby smacznie przyrządzić świeżą rybę, nie wystarczy tylko wrzucić ją na patelnię – wcześniej czeka nas jej przygotowanie, które dla wielu z nas do najprzyjemniejszych nie należy. Przygotowując rybę, najczęściej kładziemy ją na stole lub desce do krojenia – czynność ta kojarzy nam się zazwyczaj z przykrym zapachem, którego później bardzo trudno pozbyć się z używanych naczyń. Zamiast szorować je w nieskończoność lub szukać domowych sposobów na usunięcie tego efektu, warto wybrać prostszą drogę i użyć specjalnego papieru do pieczenia. Wystarczy rozłożyć arkusz papieru na stole i właśnie na nim przygotowywać świeżą rybę.
Papier do pieczenia, dzięki dwustronnej warstwie silikonu, pokrywającej go z obu stron, nie przepuszcza tłuszczu i przykrych zapachów. Ochroni nasz stół lub drewnianą deskę do krojenia przed trudnymi do wywabienia nieprzyjemnymi pozostałościami. Jest gruby i wytrzymały, więc nie musimy obawiać się, że zawinięte w niego odpadki spowodują, że rozmoknie lub popęka wywołując to czego chcieliśmy uniknąć, czyli bałagan.
Jak przygotować świeżą rybę
Kiedy świeżo kupiona ryba znajduje się już w naszej kuchni należy, w pierwszej kolejności, usunąć z niej łuski. Warto sparzyć całą rybę wrzątkiem – bo łatwiej wtedy zeskrobać łuski za pomocą noża lub tarki do ryb.
Następnie rozłóżmy spory arkusz papieru do pieczenia na stole lub desce do krojenia, połóżmy na nim rybę i zabierzmy się do patroszenia. Najpierw rozetnijmy rybę od ogona w stronę głowy i ostrożnie wyjmijmy wnętrzności, uważając, żeby nie przebić woreczka żółciowego, ponieważ grozi to tym, że ryba przejdzie smakiem goryczy. Jeśli już nam się to przydarzy, jak najszybciej opłuczmy rybę i ręce pod zimną bieżącą wodą.
Na kolejnym etapie czeka nas równie mało przyjemne zadanie. Obetnijmy głowę oraz płetwy, które możemy wykorzystać do przyrządzenia zupy rybnej lub galarety.
Kiedy wszystkie powyższe czynności wykonamy wówczas pozostaje nam tylko posprzątać, uważając, by zebrać wszystkie resztki i wyrzuć je do kosza na śmieci.
Jeśli nie planujemy przyrządzenia ryby od razu, lecz następnego dnia, osuszmy ją dokładnie, zawińmy w folię spożywczą i schowajmy do lodówki.
Po zakończeniu tej mało przyjemnej pracy umyjmy dokładnie ręce, natrzyjmy je sokiem z cytryny i nasmarujmy kremem do rąk.
Zanim zniechęcimy się do kupienia i przygotowania świeżej ryby warto czasem pomyśleć ile starci nasza dieta.