Co kryje w sobie oliwa z oliwek

Co kryje w sobie oliwa z oliwek

Exrtra Vergine – jej walory podkreślają przy każdej okazji smakosze, dietetycy, którzy twierdzą, że jest najzdrowszym tłuszczem jadalnym. Zdecydowanie wpływa na smak i jakość potraw. Dlatego w krajach śródziemnomorskich używana jest praktycznie do wszystkiego.

 W wielu krajach oliwa z oliwek dopiero zdobywa zwolenników. Mało kto potrafi rozpoznać prawdziwą oliwę z oliwek tłoczonych bez pestki. Przy ogromnym wyborze na rynku możemy się jednak poczuć nieco zdezorientowani, którą oliwę wybrać? Najbardziej rozpoznawaną oliwą jest extra vergine – oliwa z pierwszego tłoczenia. Hasło „pierwsze tłoczenie” jeszcze kilka lat temu odróżniało „zwykłą” oliwę od prawdziwego rarytasu. Dziś możemy kupić taką oliwę za stosunkowo niewielką cenę, praktycznie w każdym sklepie. Co więc właściwie oznacza pojęcie extra vergine? Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę, że zaledwie część oliwy dostępnej na rynku, a oznakowanej extra vergine tak naprawdę pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno.


Extra vergine jest, jak sama nazwa wskazuje, dziewicza i zawiera wiele najbardziej cennych oliwkowych składników. Określenie „pierwsze tłoczenie” nie jest dziś niczym innym jak pustym hasłem, gdyż większość oliw tłoczonych jest tylko raz. To, co naprawdę jest dla nas istotne to tłoczenie na zimno. Oznacza to w praktyce, że oliwa pozostaje w stanie naturalnym i nie jest później obrabiana mechanicznie.

Oliwa reguluje procesy trawienia i spowalnia procesy starzenia. Polecana jest cukrzykom, gdyż doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Są szkoły mówiące, że powinno stosować się jedną łyżkę stołową oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Taka kuracja szczególnie zalecana jest palaczom, pomaga bowiem usuwać z organizmu złogi nikotynowe. To jednak nie wszystko. Oliwę z oliwek extra vergine zazwyczaj otrzymuje się poprzez tłoczenie całej oliwki włączając pestkę. Najbardziej szlachetne oliwy otrzymywane są za pomocą delikatnego tłoczenia wyłącznie miąższu oliwki – najszlachetniejszej części owocu. Żadnych pestek, żadnego gorzkiego posmaku. Ponadto brak pestek powoduje, że pełny smak i intensywny aromat charakterystyczny dla tych oliw, utrzymuje się dłużej. Oliwy te charakteryzują się niską kwasowością, ściśle określoną zawartością fenoli oraz naturalnymi przeciwutleniaczami, które są tak potrzebne w walce ze starzeniem się komórek.

Ilość odsłon: