Jak dbać o kuchenki ceramiczne

Jak dbać o kuchenki ceramiczne

Kuchenki ceramiczne nadają kuchni elegancji, lekkości i delikatności. Jednak, aby to wrażenie towarzyszyło wnętrzu przez wiele lat, musimy o nią stale dbać, bezpiecznie i zgodnie z zaleceniami producentów z niej korzystać.

W przypadku płyty ceramicznej sposób pielęgnacji wymaga pewnej ostrożności i zdrowego rozsądku. Szorowanie mokrą ściereczką lub drucianym czyścikiem, zabrudzonej powierzchni to bardzo nieodpowiedni sposób! Takie działanie mogłoby trwale zniszczyć, charakteryzującą się dużą wrażliwością płytę. Co zatem należy zrobić?


Utrzymanie w czystości płyt ceramicznych, wymaga zastosowania specjalnych środków przeznaczonych do tego rodzaju powierzchni. Nie powinno się używać silnych, żrących środków chemicznych. Poza tym płytę należy czyścić tylko wtedy, gdy jest zimna. Po zakończeniu czyszczenia trzeba wytrzeć ją do sucha miękką ściereczką. Wiele z nas nie zdaje sobie sprawy z faktu, ze żywotność naszych kuchennych urządzeń uzależniona jest od sposobu użytkowania i konserwacji. Dlatego warto zawsze zapoznać się z instrukcja obsługi, gdzie producent wskazuje pewne formy konserwacji oraz sposób prawidłowej obsługi urządzenia.

Kieruj się rozsądkiem


Jeżeli z powierzchni płyty będziemy chcieli usunąć zaschnięty brud, należy użyć specjalnych plastikowych lub metalowych skrobaczek, które nie rysują ceramicznej powierzchni. Używając specjalnych środków czystości, dodatkowo zabezpieczamy płytę przed zabrudzeniami. Preparaty te posiadają nie tylko właściwości czyszczące, ale również stanowią środek ochronny. Dzięki regularnemu stosowaniu, łatwiej będzie nam usunąć zacieki, powstałe w wyniku eksploatacji urządzenia. Dodatkowo, żeby uniknąć zarysowań osłabiających wytrzymałość płyty, należy używać naczyń o płaskim lub lekko wklęsłym dnie np. naczynia ze stali nierdzewnej lub ze szkła żaroodpornego. Należy pamiętać, że zabrudzone pole grzejne, grzeje słabiej. Wskutek czego niepotrzebnie wzrasta zużycie energii.

 

Ilość odsłon: