Herbata na każdą porę – sposób parzenia

Herbata na każdą porę – sposób parzenia

Jedni uważają, że to chłodne, jesienno – zimowe wieczory sprzyjają piciu herbaty, a inni że na dobrą herbatę zawsze jest odpowiednia pora. Herbata bez względu na porę roku i dnia rozgrzewa i regeneruje nasze organizmy, wyzwala w nich pozytywną energię i siłę. Obecnie na rynku jest tyle propozycji, że ciężko wybrać tę najlepszą bez odpowiedniej wiedzy na ten temat.

Prawdziwa i dobra herbata dla każdego z nas będzie oznaczała zupełnie inny smak, zapach, kolor, sposób parzenia, etc. Jednak mianem prawdziwej herbaty, określa się pędy herbaciane składające się z dwóch listków i pączka lub samego pączka. Są one zrywane ręcznie i przetwarzane zgodnie z tradycyjną sztuką, stosowaną od lat wielu przez danego producenta. Dzięki pakowaniu w hermetyczne opakowania w miejscu zbiorów, zachowują one świeżość, smak oraz właściwości zdrowotne. Warto pamiętać, że aby z prawdziwej herbaty wydobyć wszystkie jej walory wyróżniające ją spośród innych marek herbaty, należy ją poprawnie zaparzyć.

 
Wielu smakoszy herbacianego napoju twierdzi, że jej parzenie jest wielką sztuką. Bo to właśnie podczas tradycyjnego procesu przetwarzania herbaty, zawartość komórek świeżo zerwanych na plantacji liści jest uwalniana na ich powierzchnię, a następnie podczas parzenia listków w filiżance, przekazywana do naparu. To decyduje o charakterze, smaku, aromacie i właściwościach zdrowotnych herbaty. Tylko w procesie zaparzania prawdziwa herbata oddaje cały swój potencjał, który stanowi przedmiot zachwytu koneserów.


Dobra woda to podstawa

Na smak parzonej herbaty bardzo duży wpływ ma woda. Dlatego do zaparzania herbaty należy używać świeżej i świeżo przegotowanej wody. Wielokrotnie gotowana woda jest pozbawiona rozpuszczalnych gazów (np. tlenu), co niekorzystnie wpływa na jej kwasowość i może sprawiać, że zyska ona metaliczny posmak i stanie się niesmaczna. Twarda, chlorowana woda z kranu może zepsuć nawet najlepszą herbatę. Wapń i magnez obecne w twardej wodzie wchodzą w niepożądane reakcje z polifenolami, w które bogata jest każda wysokiej jakości herbata.

Jak zaparzyć dobrą herbatę

Każdy smak, rodzaj herbaty wymaga tak naprawdę indywidualnego podejścia do parzenia, ale to już jest wyższy poziom tej sztuki. Do parzenia herbaty w warunkach domowych wystarczy nam podstawowa wiedza, która do skomplikowanych nie należy, a więc jak zaparzyć dobrą herbatę?

Do czystego, najlepiej podgrzanego czajniczka należy włożyć jedną torebkę herbaty lub wsypać jedną łyżeczkę herbacianych listków na osobę. Następnie odpowiednią ilością wody (ok. 220 ml na porcję) o odpowiedniej temperaturze (herbata czarna – 100˚C, zielona i biała – ok. 70˚C) należy zalać saszetkę lub listki, kierując strumień bezpośrednio na herbatę, dzięki czemu „uaktywniają” się wszystkie liście. Po minucie napar powinien zostać zamieszany. Czas parzenia uzależniony jest od rodzaju i gatunku przygotowywanej herbaty, dlatego zawsze warto przeczytać zamieszczona na opakowaniu informację na ten temat.

 
Czarne herbaty parzy się od 3 (napar pobudzający) do 5 minut (napar odprężający), a zielone i białe ok. 3 minut. W przypadku wielu herbat nie ma znaczenia czy parzymy herbatę sypką czy w 2 g torebce ekspresowej – czas parzenia jest taki sam, ponieważ listki umieszczone w takiej torebce, pomimo że drobniejsze, jakością i pochodzeniem nie różnią się od listków herbat sypkich.


Po wyznaczonym czasie parzenia należy przelać napar do filiżanki lub usunąć z niej torebkę nie wyciskając jej przy tym – uwolniony w ten sposób nadmiar kofeiny zepsuje smak herbaty. Liście herbaty w zależności od gatunku parzymy raz (herbaty czarne i białe) lub dwa, a nawet trzy razy w przypadku herbat zielonych. Jeśli chcemy zasmakować różnych i dobrze zaparzonych herbat oraz poszerzyć wiedzę na ten temat, to na pewno warto wybrać się do dobrej herbaciarni.

Ilość odsłon: