8 porad kuchennych, dzięki którym praca w kuchni stanie się łatwiejsze i bardziej przyjemna
Każdy kto zajmuje się gotowaniem doceni nasze podpowiedzi odnośnie tego co zrobić by praca w kuchni była łatwiejsza i sprawiała więcej przyjemności. Oto nasze 10 sposobów na zaoszczędzenie czasu przy przygotowywaniu potraw:
Obieranie jabłek
Jabłko spłukać wodą i dokładnie wymyć szczotką. Do obierania skórki użyć obieraczki do owoców i warzyw lub noża. Obieranie zacznij od ogonka, do okoła aż dotrzesz do kwiatu.
Wałkowanie ciasta
Jeśli nie masz wałka do ciasta, do wałkowania możesz użyć butelki wina lub innego dużego okrągłego szkła. Taki „wałek” może być używany do wszelkiego rodzaju ciast: Pizza, herbatniki, ciasteczka, ciasto francuskie lub chrupkie. Dodatkowo butelkę łatwo jest wyczyścić gdy skończysz.
Rozmiękczanie masła
Ustaw kuchenkę mikrofalową na 30% mocy na 15 sekund. Sprawdź i powtórz w razie potrzeby. Nie chcesz przecież całkowicie go roztopić.
Rozdrabnianie sera
Wszystko, czego potrzebujesz, to Tarka, wystarczy przeciągnąć kawałek sera w dół po powierzchni tarki, uważając, aby przy okazji nie zetrzeć swoich palców.
Siekanie ziół
Jesli potrzebujesz szybko pociąć zioła, wystarczy chwycić ich garść i używając nożyczek kuchennych odcinać drobne ich części prosto do przyrządzanych potraw. Należy pamiętać, że obcinanie zaczynamy zawsze od liści , nie łodyg.
Ucieranie masła
Pokrój masło na małe, kilkucentymetrowe kawałki, wrzuć do naczynia i dodaj suche składniki. Za pomocą miksera ręcznego powoli I delikatnie uciskając ucieraj aż uzyskasz jednolitą masę.
Odsączanie makaronu
Do odsączenia makaronu należy użyć durszlaka. Wsyp do niego ugotowany makaron i dobrze nim potrząśnij tak , aby pozbyć się nadmiaru wody. Nigdy nie pozwól by makaron stał w gorącej wodzie, w której był gotowany. Makaron będzie nadal się gotować i stanie się miękki.
Jak sprawdzić czy pieczeń jest gotowa
Podczas pieczenia dużego kawałka mięsa lub na przykład całego kurczaka, trudno jest stwierdzić na pierwszy rzut oka czy mięso w środku jest już gotowe. Najlepszym sposobem jest wbicie wykałaczki w najgrubszą część mięsa I wyjęcie po kilku sekundach. Jeśli wykałaczka jest czysta a z mięsa wypływa czysty sos – Wszystko jest gotowe.