Poradnik Galerii Meblowej Bielany: Funkcjonalne kuchnie

Kuchnia - serce domu i związana z nim pierwsza poważna inwestycja.

Już na etapie planowania warto znać podstawowe zasady projektowania przestrzeni kuchennej oraz wiedzieć, jak nowe rozwiązania oferowane przez producentów mebli mogą ułatwić nam życie.

Innowacje


Z kuchnią jak z modą - trzeba z niej wybierać to, co dla nas wygodne i to, co odpowiada naszemu stylowi życia. Choć marzy się nam kuchnia z otwartą wyspą, rezygnujemy z niej w obawie przed nieładem widocznym z salonu.

Tymczasem są na to sposoby.

- W kuchniach otwartych bardzo często stosuje się ukryte krajalnice, pogłębione blaty, aby z zewnątrz kuchnia nie wyglądała jak miejsce pracy tylko jak mebel - mówi Katarzyna Rygiel, właściciel salonu HTH w Galerii Meblowej Bielany.

 
Ukryte w cokołach szuflady firmy HTH służą, jako dodatkowe miejsce do
przechowywania, a jednocześnie zachowują linie zabudowy.

Ważne jest, aby na etapie planowania kuchni przemyśleć każdy detal. Wiele systemów ułatwia naszą pracę i pomaga uporządkować przestrzeń, jak np. selektory w szafach czy podziałki w szufladach. W trosce o plecy tej chwili stosuje się otwierane kosze lub wyciągane całe szuflady.

Nawet przed trzaskaniem szafek mogą uchronić nas specjalne domykacze w szufladach, a dzięki wspomaganiu elektrycznemu nie trzeba używać rąk - wystarczy lekko dotknąć szufladę, aby się otworzyła. To znak naszych czasów.

- Kiedyś szafki były tylko miejscem przechowywania produktów. W tej chwili mają nową funkcję. Już nie trzymamy 10 kg cukru na jednej półce, tylko 16 różnych artykułów, które trzeba szybko znaleźć - dlatego muszą być łatwo dostępne i doświetlone - tłumaczy Katarzyna Rygiel z HTH.


Jeśli w sferze naszych marzeń jest modna i niezwykle praktyczna lodówka typu side by side (tzw. szafa), musimy mądrze zaplanować jej lokalizację.

- Takiej lodówki nie możemy postawić z brzegu ani ściśle zabudować. Aby można było ją  otwierać i swobodnie wysuwać szuflady, trzeba pozostawić 30-40 cm z każdej strony plus dystanse na dojście powietrza - mówi Radosław Kowalczyk, projektant w Atlas Kuchnie w Galerii Meblowej Bielany.

 
Aranżacja kuchni w salonie Atlas Kuchnie w Galerii Meblowej Bielany

Zasada trójkąta roboczego

Samodzielnie czy z udziałem projektanta - przy planowaniu kuchni warto znać metodę "trójkąta roboczego", podział przestrzeni ze względu na funkcje i kolejność prac
wykonywanych w kuchni.

Wierzchołkami trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka - w takiej właśnie kolejności powinny być usytuowane - a pomiędzy nimi blaty robocze.


Abyśmy nie przemierzali niepotrzebnych kilometrów, nie powinny być one zbyt oddalone od siebie.

Według projektantów zastosowanie metody trójkąta roboczego to pierwszy krok do usprawnienia prac w kuchni. Pozostałe udogodnienia to przysłowiowa wisienka na torcie, która sprawi, że praca w kuchni stanie się przyjemniejsze i zaoszczędzi naszą energię na wspólny posiłek z bliskimi.

Ilość odsłon: