Zachwyca bogactwem smaków. To, co w niej charakterystyczne - nawet najprostsze potrawy nie tracą na wyrafinowanym charakterze.
Proponujemy menu z parówkami we francuskiej odsłonie. Podpowiemy w jaki sposób szybko i łatwo można przyrządzić dania, które w swojej prostocie, będą oryginalne i przede wszystkim smaczne.
Kuchnia francuska cieszy się ogromnym zainteresowaniem w wielu miejscach świata – również w Polsce. Podobnie jak nasza rodzima, ma również bogatą tradycję. Jednak coraz częściej w menu i na stołach naszych południowych sąsiadów, obserwuje się odejście od jej starofrancuskiego charakteru. Wysokokaloryczne potrawy są wypierane przez „nouvelle cuisine”. Ten współczesny trend sztuki kulinarnej, w odróżnieniu od wysokokalorycznych
i ciężkostrawnych potraw charakteryzuje się lekkością. Opiera się w głównej mierze na zdrowych krótko przyrządzanych daniach, a prym wiodą tu delikatne sosy na bazie ziół oraz przypraw. Warty zauważenia jest fakt, że to właśnie francuzi przywiązują ogromną wagę do kuchni. Nawet najprostsze dania w ich wykonaniu stanowią prawdziwe, kulinarne arcydzieła. Warto brać przykład ze znanych i cenionych na całym świecie mistrzów kuchni. Nie wychodząc z domu możemy wybrać się w kulinarną podróż po wyrafinowanych smakach Francji. Wystarczą dobre wino, muzyka i odrobina inwencji twórczej w kuchni. Nie trzeba posiadać doświadczenia i umiejętności francuskiego restauratora, by wyczarować apetyczne dania charakterystyczne dla tego regionu. Podpowiemy jak zaserwować je
w nieco innym wydaniu – z polskim dodatkiem parówkami. Paryżanki Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” stanowić będą smaczne uzupełnienie potraw rodem z nad Sekwany.
Paryżanki, czyli polski akcent we francuskim menu
Obecne od lat na polskich stołach i wciąż cenione przez konsumentów parówki są już nie tylko smaczną przekąską samą w sobie. Coraz częściej stanowią dodatek do wielu dań. Parówki smakowe, Pekpolu wyprodukowane
z najwyższej jakości wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego dostępne w różnych wersjach smakowych. Klasyczna, z serem czy z papryką wzbogacą smak wielu potraw – w tym również kuchni francuskiej. Oto propozycje ich podania.
Śniadanie z widokiem na wieżę Eiffla, czyli omlet z Paryżankami
Posiłek od którego francuzi zazwyczaj zaczynają dzień składa się z bagietki lub croissanta
z masłem i konfiturami. Daniem idealnym na nieco większy głód jest omlet. Tradycyjnie przyrządza się go z jajek, łyżki mąki i łyżki mleka. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie smażymy. Gdy danie będzie gotowe do wyłożenia z patelni, na powierzchni omleta układamy kawałki Paryżanek i duszone liście szpinaku. Po wyjęciu na talerz składamy omlet na pół, lub zwijamy w rulon. Całość możemy podać ze świeżymi pomidorami i ziołami. To znakomity
i syty posiłek na początek dnia.
Obiad w klimacie paryskiej knajpki, czyli zielona sałatka z mięsnym dodatkiem
Francuski obiad składa się z dania głównego i deseru, ewentualnie przystawki i dania głównego z deserem jako dodatek. Dzisiaj tradycyjny, duży posiłek w środku dnia podawany jest wyłącznie w regionach wiejskich, a wyjątek stanowi niedzielny obiad. W miastach na lunch składają się kanapka, sałatka lub inny mały posiłek w kawiarni lub w domu. Proponujemy przyrządzić wyśmienitą sałatkę z parówkami. Potrawę możemy przygotować z sałaty lodowej, plasterków świeżego ogórka zielonego, rzodkiewek, pomidorów, poszatkowanego szczypiorku i pokrojonych w drobne kostki Paryżanek
smakowych. Tak wymieszany zestaw polewamy oliwą z oliwek, a następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka jest smaczna i co najważniejsze - zdrowa.
Kolacja: Zachód słońca nad Sekwaną, czyli naleśniki na tysiąc sposobów
Nie ma mowy o kuchni francuskiej bez naleśników! Są smacznym, niedrogim i szybkim daniem. Na dodatek można je przyrządzać na wiele sposobów: na słodko z konfiturami lub czekoladą, naleśniki z farszem warzywnym, owocami morza, a także z szynką
i kiełbasą. My polecamy naleśniki z Paryżankami. Parówki w cieście naleśnikowym smakują wybornie! Najpierw przyrządzamy naleśniki. Gotowe wykładamy serem żółtym i parówkami. Całość zwijamy w rulon i ponownie smażymy – aż do uzyskania złocistego koloru. Gotową potrawę podajemy z listkami szałwii i oliwkami.