Jak wybrać stół do kuchni?

Dawniej stanowił nieodłączną część jadalni, w której zajmował centralne, honorowe miejsce. Obecnie coraz chętniej komponujemy stół z przestrzenią kuchenną.

Jak się do tego zabrać?

Rozwiązanie powinno wynikać z naszych potrzeb. Jeśli wiemy, że kuchnia będzie wyłącznie przystankiem, gdzie zjemy szybkie śniadanie i pobiegniemy dalej, warto połączyć stół z barkiem lub innymi meblami, uzyskując w ten sposób dodatkową przestrzeń. Jeśli będziemy potrzebować większego stołu wyłącznie raz na jakiś czas, niech stanie w pomieszczeniu sąsiadującym z kuchnią. Nie będziemy o niego się potykać. Polecam także stoły rozkładane. Jest ich bardzo dużo, bogatą ofertę ma np. sklep Meblomak w Parku Handlowym Bielany.

Modne obecnie są spotkania domowe, wspólne gotowanie.

W tym przypadku potrzebować  będziemy pewnej przestrzeni. W dużej kuchni bez problemu wydzielimy miejsce na stół. Przy owalnym zmieścimy więcej osób. Jego zaletą jest również brak rogów (bezpieczeństwo).

- W mniejszych pomieszczeniach najpraktyczniejszym rozwiązaniem będzie stół prostokątny lub kwadratowy - można ustawić go pod ścianą. Wymiary stołów są normatywne - mówi Marta Hubka, konsultant ds. aranżacji wnętrz w Parku Handlowym Bielan.

- Standardowa szerokość stołu to 80 cm, wysokość 75 cm (barowe 120 cm). Bez trudu można zatem dokonać pomiarów i zaplanować jego położenie - dodaje Hubka.

Decydując się na stół w kuchni , warto wybrać mebel solidny, odporny na uszkodzenia, wilgoć. Pamiętajmy, że kuchnia to miejsce narażone na różnego rodzaju "wypadki przy pracy".

W ofercie rynkowej znajdziemy szereg blatów drewnianych, kamiennych, laminowanych, wykonanych ze szkła hartowanego, czy z płytek ceramicznych. Wygląd stołu kuchennego powinniśmy dopasować tak, aby tworzył pewną całość z resztą kuchennej zabudowy. Równie ważny - o czym często zapominamy - będzie dobór krzeseł.

Wbrew pozorom, stół i krzesła mogą odcisnąć swój ślad na charakterze wnętrza, wyznaczyć jego jakość i styl.  


www.bielany.parkhandlowy.pl

Ilość odsłon: