Jak wyrazić miłość

Miłość, przyjaźń, sympatia to uczucia, które nadają sens naszemu życiu.

Każdy okazuje je w inny sposób, niektórym przychodzi to łatwiej, innym trudniej, ale warto próbować odnaleźć najlepszą dla siebie metodę ich wyrażania. Na zbliżające się święto zakochanych proponujemy wyjątkowe desery z żelkami i piankami, którym nikt się nie oprze.

Ukochanej osobie można wysłać romantyczny list lub wiersz, kupić kwiaty albo powiedzieć wprost te dwa ważne słowa. Mówienie o tym, co się czuje, wydaje się najprostszym sposobem okazywania uczuć. Ale tylko się wydaje – naprawdę niewiele osób wybiera tą metodę, a miłość czy sympatię najczęściej wyrażamy poprzez prezenty i podarunki.

Szczególnie doceniane przez obdarowywanych są te wykonane własnoręcznie, na przygotowanie których poświęcamy swój czas i energię. Samodzielnie przygotowany deser walentynkowy to piękny i słodki wyraz miłości i zaangażowania. Dodatkowo po zjedzeniu słodkiej przekąski wyraźnie poprawia się nastrój i samopoczucie, umysł się odpręża, a chwilowe troski idą w zapomnienie. Słodycze wzmagają wydzielanie substancji zwanych endorfinami, które wyzwalają uczucie szczęścia i zadowolenia, a tego przecież chcemy dla naszych bliskich.

Prezentujemy przepisy z żelkami i piankami Haribo, z pomocą których wyczarować można wyjątkowe walentynkowe desery. Różnią się one czasem wykonania i stopniem trudności, ale wszystkie mają jeden wspólny składnik: muszą być przyrządzone z miłością! W przepisach zostały wykorzystane również znane afrodyzjaki, tj. czekolada i wanilia, które podkreślą szczególny charakter deserów.

Muffinki z żelkami
Składniki (na 12 sztuk):
•    2 szklanki mąki pszennej
•    2/3 szklanki cukru pudru
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 łyżeczka sody oczyszczonej
•    szczypta soli
•    3/4 szklanki maślanki
•    1/3 szklanki mleka
•    60 g roztopionego masła
•    1 jajko
•    opakowanie Złotych Misiów HARIBO, 100g
•    gotowa polewa czekoladowa
•    lukier

Osobno wymieszać składniki suche: makę, cukier, proszek, sodę i sól, a osobno składniki mokre. Następnie połączyć wszystko razem i wymieszać kilkoma ruchami łyżki. 3/4 opakowania Złotych Misiów pokroić w kostkę i połączyć z ciastem. Łyżką przekładać ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 Cº i piec około 25 minut. Po upieczeniu muffinki dekorujemy polewą czekoladową i żelkami.

Ciasto chmurka
Składniki:
•    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
•    3 łyżki mąki pszennej
•    1 szklanka cukru
•    5 jajek
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    pianki Chamallows Fruity HARIBO, 150 g
•    lukier

Białka mocno ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy w kształcie serca, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 Cº na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto powinno zostać w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut. Po ostygnięciu nanosimy warstwę lukru, za pomocą której „przyklejamy” pianki do ciasta.

Przekładaniec
Składniki na deser dla 2 osób:
•    2 łyżeczki żelatyny
•    1 puszka mleka skondensowanego
•    5 łyżek mleka
•    laska wanilii
•    opakowanie galaretki truskawkowej lub wiśniowej
•    bita śmietana w spreju
•    4 żelki HARIBO Süße Herzen

Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć wanilię i po ostudzeniu zalać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje należy ponownie podgrzać, dobrze wymieszać i połączyć z mlekiem skondensowanym. 1/3 wlać do dwóch wysokich szklanek i wstawić do lodówki, aby stężało. W tym czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Po wystudzeniu wlać 1/3 na warstwę zastygłego mleka i ponownie odstawić do lodówki. Wlewać kolejne warstwy mleka i galaretki. Na koniec każdą szklankę ozdabiamy bitą śmietaną i dwoma żelkowymi serduszkami.

www.haribo.com

Ilość odsłon: