Miłość, przyjaźń, sympatia to uczucia, które nadają sens naszemu życiu.
Każdy okazuje je w inny sposób, niektórym przychodzi to łatwiej, innym trudniej, ale warto próbować odnaleźć najlepszą dla siebie metodę ich wyrażania. Na zbliżające się święto zakochanych proponujemy wyjątkowe desery z żelkami i piankami, którym nikt się nie oprze.
Ukochanej osobie można wysłać romantyczny list lub wiersz, kupić kwiaty albo powiedzieć wprost te dwa ważne słowa. Mówienie o tym, co się czuje, wydaje się najprostszym sposobem okazywania uczuć. Ale tylko się wydaje – naprawdę niewiele osób wybiera tą metodę, a miłość czy sympatię najczęściej wyrażamy poprzez prezenty i podarunki.
Szczególnie doceniane przez obdarowywanych są te wykonane własnoręcznie, na przygotowanie których poświęcamy swój czas i energię. Samodzielnie przygotowany deser walentynkowy to piękny i słodki wyraz miłości i zaangażowania. Dodatkowo po zjedzeniu słodkiej przekąski wyraźnie poprawia się nastrój i samopoczucie, umysł się odpręża, a chwilowe troski idą w zapomnienie. Słodycze wzmagają wydzielanie substancji zwanych endorfinami, które wyzwalają uczucie szczęścia i zadowolenia, a tego przecież chcemy dla naszych bliskich.
Prezentujemy przepisy z żelkami i piankami Haribo, z pomocą których wyczarować można wyjątkowe walentynkowe desery. Różnią się one czasem wykonania i stopniem trudności, ale wszystkie mają jeden wspólny składnik: muszą być przyrządzone z miłością! W przepisach zostały wykorzystane również znane afrodyzjaki, tj. czekolada i wanilia, które podkreślą szczególny charakter deserów.
Muffinki z żelkami
Składniki (na 12 sztuk):
• 2 szklanki mąki pszennej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 3/4 szklanki maślanki
• 1/3 szklanki mleka
• 60 g roztopionego masła
• 1 jajko
• opakowanie Złotych Misiów HARIBO, 100g
• gotowa polewa czekoladowa
• lukier
Osobno wymieszać składniki suche: makę, cukier, proszek, sodę i sól, a osobno składniki mokre. Następnie połączyć wszystko razem i wymieszać kilkoma ruchami łyżki. 3/4 opakowania Złotych Misiów pokroić w kostkę i połączyć z ciastem. Łyżką przekładać ciasto do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 Cº i piec około 25 minut. Po upieczeniu muffinki dekorujemy polewą czekoladową i żelkami.
Ciasto chmurka
Składniki:
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 5 jajek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pianki Chamallows Fruity HARIBO, 150 g
• lukier
Białka mocno ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy w kształcie serca, nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 Cº na ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto powinno zostać w piekarniku jeszcze przez ok. 10 minut. Po ostygnięciu nanosimy warstwę lukru, za pomocą której „przyklejamy” pianki do ciasta.
Przekładaniec
Składniki na deser dla 2 osób:
• 2 łyżeczki żelatyny
• 1 puszka mleka skondensowanego
• 5 łyżek mleka
• laska wanilii
• opakowanie galaretki truskawkowej lub wiśniowej
• bita śmietana w spreju
• 4 żelki HARIBO Süße Herzen
Mleko zagrzać z laską wanilii, wyjąć wanilię i po ostudzeniu zalać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje należy ponownie podgrzać, dobrze wymieszać i połączyć z mlekiem skondensowanym. 1/3 wlać do dwóch wysokich szklanek i wstawić do lodówki, aby stężało. W tym czasie przygotować galaretkę z połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Po wystudzeniu wlać 1/3 na warstwę zastygłego mleka i ponownie odstawić do lodówki. Wlewać kolejne warstwy mleka i galaretki. Na koniec każdą szklankę ozdabiamy bitą śmietaną i dwoma żelkowymi serduszkami.
www.haribo.com