Menu na wagę złota – nie tylko w Walentynki

Luty to miesiąc, w którym przypada święto zakochanych. Co więcej, jest to czas hucznych zabaw i kolorowych maskarad z okazji trwającego karnawału.

Wszystkim miłośnikom dobrej zabawy i smacznego jedzenia podpowiadamy – wybierz się z ukochaną osobą bądź z przyjaciółmi do lokalu, który ma w swojej ofercie coś więcej... Odkryj przed nimi tajemnice dobrego menu.

Walentynki i karnawał to doskonała okazja, aby wybrać się do restauracji, która ma w swojej ofercie dodatkowe atrakcje, zarówno dla zakochanych, chcących spędzić romantyczny wieczór we dwoje, jak i dla spragnionych głośnej zabawy do białego rana. Restauracje prześcigają się między sobą w pomysłach, przyciągając uwagę, budząc ciekawość gości i zachęcając ich do skorzystania z oferty lokalu.

Czym zachęcić?

Jednym z pomysłów na przyciągnięcie klientów do lokalu, nie tylko w Walentynki czy karnawał, jest ciekawe menu. Kto bowiem nie skusi się na zestaw ulubionych potraw w atrakcyjnej cenie, pięknie podanych oraz intrygująco nazwanych? Każda karta menu powinna być oryginalna i odzwierciedlać charakter danego lokalu gastronomicznego. Bardzo ważna jest także jej czytelność, zachowanie wszelkich zasad stylistyki oraz podawanie istotnych informacji, które w menu powinny się znaleźć, np. nazwy, gramatury, ceny, a często również podstawowych składników potraw. Niektóre lokale idą o krok dalej i zamieszczają w menu jeszcze więcej informacji.

Menu prawdę Ci powie

Już niedługo z kart menu w restauracjach całej Polski będzie można dowiedzieć się więcej, m.in. na temat ilości węglowodanów, białek czy tłuszczów zawartych w każdym daniu.

To wszystko dzięki Programowi Menu Bez Tajemnic, który zachęca lokale gastronomiczne, aby bardziej szczegółowo informowały klientów o wartości żywieniowej poszczególnych dań. Takie menu jest w dzisiejszych czasach na wagę złota – jak pokazują wyniki World Menu Report, przeprowadzonego na zlecenie Unilever Food Solutions, konsumentów interesują informacje na temat wartości odżywczej spożywanych posiłków, w szczególności dane dotyczące tłuszczów, kalorii, dodatków do żywności oraz konserwantów. Inicjatywa, jaką jest Program Menu Bez Tajemnic, spotyka się z pozytywnym odbiorem klientów, co potwierdzają opinie gości w lokalach, które już przyłączyły się do Programu.

„Zgłoszeń jest coraz więcej. Wierzymy, że już niedługo w całej Polsce będzie można wybrać się na posiłek do miejsca, w którym udostępnia się klientom informacje na temat wartości odżywczej dań” - mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions. „Pierwszym 50 zgłoszonym uczestnikom zapewniamy wyliczenia wartości odżywczej dań bez żadnych opłat” – dodaje Janina Śliwa.

Zatem planując obiad czy kolację poza domem, warto zabrać najbliższych do lokalu, który odkrywa tajemnice swojego menu. Można również zachęcić swoją ulubioną restaurację do przyłączenia się do Programu Menu Bez Tajemnic.
www.menubeztajemnic.pl

Ilość odsłon: