Jak dobierać wino do sera

Wykwintny ser i dobre wino to idealna para, której nie powinno zabraknąć na żadnym eleganckim przyjęciu.

Łączenie trunków z różnymi gatunkami sera nie należy jednak do prostych zadań. Co więcej, utrwaliło się na ten temat sporo mitów. Jaka jest prawda i do jakich zasad powinniśmy się stosować przy wyborze wina do sera, podpowiada krytyk winiarski i redaktor naczelny Magazynu Wino – Tomasz Prange-Barczyński.

Umiejętny dobór win do serów pozwala w pełni cieszyć się bogactwem smaku i harmonią obu składników. Niestety stworzenie idealnej kompozycji tylko z pozoru jest łatwe. Nieprawdą jest, że najlepszą parą dla wszystkich rodzajó w sera jest jakiekolwiek wino czerwone.

Często zdecydowanie lepszym wyborem jest wino białe lub słodkie. Kolejnym dość częstym błędem jest podawanie tak zwanej deski serów czyli wielu rodzajów sera tylko z jednym typem wina. W domowej praktyce zdecydowanie lepiej jest wybrać jeden gatunek sera i wypić do niego właściwie dobrane wino.

Podczas warsztatów łączenia wina i sera , które odbyły się w maju z okazji wprowadzenia na rynek nowych serów żółtych Premium, ich uczestnicy doszli do wniosków, że Hochland Emmentaler Classic o łagodnie orzechowym smaku oraz delikatnie pikantny Hochland Maasdamer Caracter doskonale komponują się z górskim, owocowo-mineralnym Pinot Bianco Schulthauser 2011 z Adygi (St. Michele Appiano). Hochland Kaaslander Premium z nutą owoców wiśni fantastycznie łączy się z dojrzałym i bardzo wyrazistym Aglianico Contado 2007 z południowych Włoch, z regionu Molise (Di Majo Norante).

Natomiast wyjątkowe sery pleśniowe Valbon doskonale współgrają ze słodkim białym winem z podsuszanych winogron Recioto di Soave Vernus 2008 (Sartori).

Dobierając wina do serów należy pamiętać , że nic nie smakuje lepiej niż kompozycja, którą stworzymy sami według naszych upodobań. Najlepszym sędzią połączenia sera z winem jest zawsze nasze podniebienie.

ź. Hochland

Ilość odsłon: