Śniadanie z ćmielowskim „L(wo)wem”

Każdy naród ma swoje indywidualne zwyczaje żywieniowe. Z tradycji, klimatu czy stylu życia mieszkańców wynikają pory posiłków i ich kulinarne przyzwyczajenia. Wraz z otwarciem granic, podróżami po świecie i wszechobecnością internetu, kuchnia staje się coraz bardziej międzynarodowa. Kultury czerpią z siebie nawzajem, mieszają się i przenikają. Wciąż jednak w ludziach zakorzenione są pewne typowe dla danego kraju zwyczaje oraz zachowania. Można to prześledzić na przykładzie  upodobań śniadaniowych ich mieszkańców.

     Typowe brytyjskie śniadanie jest obfite i obowiązkowo serwowane na ciepło. Zazwyczaj składa się ono z jajek, plastrów bekonu, fasolki w sosie pomidorowym lub kiełbasek. Dodatkowo podaje się tosty z dżemem, owsiankę lub płatki zbożowe z mlekiem,  kawę lub słynną herbatę - również z mlekiem.

     Znacznie delikatniej dla żołądka zaczyna się dzień we Francji. Przeciętny Francuz po wschodzie słońca zajada słynne rogaliki (croissanty ) oraz chleb z masłem i dżemem. Do tego dochodzi kawa, czekolada lub herbata.

     Nasi zachodni sąsiedzi, Niemcy, bazują na bułeczkach, do których podaje się talerz serów oraz mięs na zimno. Popularne są także: musli (muesli ) z mlekiem, jogurty oraz jajka na twardo.

      Amerykanie z kolei, jak i Brytyjczycy, zaczynają dzień ciepłym posiłkiem. Jedzą różnego typu omlety, m.in . z serem, pieczarkami, bekonem lub słynne z wielu filmów made in Hollywood naleśniki (pancakes ) z syropem klonowym.  

      Gdzie pośród wszystkich tych nacji znajdują się Polacy? Niestety, nie wyróżniamy się niczym nadzwyczajnym. W Polsce na śniadanie jada się zazwyczaj kanapki z serem i wędliną lub zupę mleczną. Najbardziej popularną potrawą na ciepło jest jajecznica. Nierzadko też spotykamy się z pojęciem śniadania kontynentalnego. Serwowane jest ono w hotelach i pensjonatach, gdzie zwykle nocuje międzynarodowe towarzystwo. Posiłek ten składa się z pieczywa, masła, dżemu, miodu, wędlin, sera czy pasztetu. Czasami dodaje się do tego danie na gorąco, czyli jajecznicę i/lub parówki, a na deser czasem wkraczają owoce.

     Oprócz zawartości posiłku, ważna jest także jego forma. Nie powinno się  jadać w pośpiechu i w samotności. Najlepiej poświęcić na śniadanie więcej czasu i delektować się nim w towarzystwie najbliższych. Bardzo istotny jest również wygląd posiłku. Jedzenie powinno być podane na cieszących oko naczyniach. Idealną zastawą śniadaniową jest „Lwów” z Zakładów Porcelany „Ćmielów.” Fason ten posiada znamiona szlachetnej, klasycznej elegancji, którą przenika agresywna linia awangardy. Jest tak, bowiem „Lwów” z ZP „Ćmielów” inspirowany jest niezwykle popularnym serwisem z lat 30. Charakteryzuje się on harmonijną, zgeometryzowaną formą oraz uchwytem w kształcie pąka róży gotowego do rozkwitu. Co niezwykle ciekawe i znamienne dla wszystkich fasonów z Ćmielowskich zakładów, istnieje możliwość wyboru wariacji dekoracji wybranego zestawu. 

     Np. powierzchnia zestawu „Lwów” może być wedle upodobań  szykowna i bardziej tradycyjna (ze złoconymi elementami) lub nowoczesna i wesoła (pokryta specjalnym wzorem i barwami pasującymi do danego wnętrza). Prostota, połączona z delikatnymi ozdobami, pomoże wnieść odrobinę elegancji i ducha do posiłków, które rozpoczynają każdy nowy dzień.

Porcelana z Zakładów Porcelany „Ćmielów” dostępna jest w odpowiednich sklepach na terenie całego kraju.

CENY przykładowe fasonu „Lwów”:

  • Zestaw śniadaniowo-kawowy Lwów "Lidia" dla 12 os.: 999,00 zł (zdjęcie nr 1, symbol E400).
  • Zestaw śniadaniowo-kawowy Lwów "Tiramisu" dla 12 os. : 750,00 zł (zdjęcie nr 2 symbol E609).

  Więcej informacji na: www.porcelana-cmielow.pl 

Ilość odsłon: