Kuchnie Falcon: brytyjski design w polskiej kuchni
Tagi: agd, falcon, kuchenki

Chociaż ich wzornictwo niewiele zmieniło się od 180 lat, wciąż podbijają wyobraźnię tysięcy pań domu i zawodowych kucharzy.

Designerskie wielofunkcyjne kuchnie Falcon należące do AGA Group , nr 1 wśród sprzętów AGD w Wielkiej Brytanii  dostępne są już w Polsce!  Wzorowane na piecach z angielskiej wsi kuchnie od lat znajdują się w czołówce najchętniej wybieranych produktów AGD na Wyspach Brytyjskich.

Na kuchenkach Falcon gotuje m.in.  kucharz królowej Elżbiety II – Nick Nairn,  gotował szef kuchni Orient Expressu a nawet George Clooney. Teraz o zaletach Falconów będą mogli przekonać się kucharze nad Wisłą. W Polsce dostępne są już wybrane modele kuchni elektrycznych i gazowych z linii tradycyjnej - CLASSIC i nowoczesnej – TOLEDO. Ceny zaczynają się od 2900 euro.

Klasyka w nowoczesnym wydaniu

Kuchenka gazowa lub elektryczna nie musi przypominać już zimnego blaszaka bez wyrazu. Od ponad 75 lat przekonują do tego panie domu i kucharzy na całym świecie twórcy kuchni Falcon. Postanowili oni połączyć tradycyjne, angielskie wzornictwo, sięgające początków XIX wieku z rozwiązaniami technologicznymi na miarę XXI wieku. Ten nietypowy mariaż zaowocował kuchnią, która już od ponad pół wieku jest numerem 1 w całej Europie.

- Wokół kuchni Falcon powstał cały lifestyle. Stworzone zostały one z myślą o ludziach, którzy uwielbiają gotować, często urządzają przyjęcia w domu, prowadzą restauracje. Jednocześnie cenią sobie tradycyjne, ale również nowoczesne wzornictwo, czerpiące z historii designu brytyjskiego – wyjaśnia Natalia Niemiec z firmy Falcon Polska.

I faktycznie patrząc na kuchnie Falcon trudno nie zauważyć historii. Kuchnie z linii tradycyjnej – CLASSIC powstały w oparciu o wzór stworzony w 1830 roku przez Williama Flavela, twórcy pierwszej kuchenki. Sam design z kolei ma przywoływać na myśl domowy klimat kuchni z angielskiej wsi lub powieści Dickensa.

– Ktoś, kto lubi tradycyjny styl kuchni dobrze odnajdzie się w ofercie Falcona. Kuchnie te świetnie dopełniają wnętrza o wystroju angielskim, prowansalskim, country, jak również te mające domowy i rodzinny klimat. Jednocześnie twórcy nie zapomnieli o tym, że Falcony to produkty luksusowe, zmieniające się z porami roku, które muszą przy tym spełniać funkcję użytkową – mówi Niemiec.

I tak z jednej strony kuchnie Falcon zmieniają swoje kolory z każdym sezonem.

W sezonie jesień – zima 2010/2011 hitem będą kuchnie w odcieniach królewskiego  błękitu i żurawiny. Chętnie wybierane przez singli i młodych ludzi, dla których Falcon jest ciekawym gadżetem w kuchni.  Dla lubiących klasykę producent przygotował kuchnie w odcieniu czarnym i kremowym.

Z drugiej strony kuchnie Falcon to wielofunkcyjne urządzenie, które pozwala odkrywać nowe wymiary gotowania, nawet tym, którzy do tej pory trzymali się od kuchni z daleka.

Wszystko za sprawą takich rozwiązań jak: nakładka na palnik wok, wysuwany ruszt do smażenia, wysoki czteropiętrowy piekarnik czy podgrzewacz utrzymujący ciepło potrawy po wyjęciu jej z piekarnika. Falcony wyróżnia także zastosowanie handyrack’u – dodatkowej półki w piekarniku oraz opcja szybkie nagrzewanie, skracająca czas nagrzewania piekarnika aż o 30%. 

Kuchnie dla indywidualistów

Jak zauważa Natalia Niemiec ta wielofunkcyjność połączona z designem sprawia, że kuchenka Falcon to rozwiązanie dla każdego.

– Kuchnię taką doceni zarówno rodzina, chociażby dzięki takim opcjom jak wysoki piekarnik pozwalający na jednoczesne przygotowanie kilku potraw, jak również osoby żyjące w pędzie, spędzające większość czasu poza domem, niemające czasu na gotowanie. Dla nich Falcon przewidział opcję szybkiego rozmrażania, nagrzewania piekarnika i nakładkę wok – mówi Niemiec.

I chociaż w Wielkiej Brytanii kuchenki Falcon znajdują się w co drugim domu, w Polsce jest to propozycja dla indywidualistów.

Falcon oferuje design, który odbiega od tego, do którego przez lata przywykliśmy. Bardziej nawiązuje on do stylu pieców naszych babć, niż do surowych, metalowych pieców, które podbiły nasz rynek w pierwszej dekadzie. Jednocześnie oferuje on szereg rozwiązań, który pozwoli na personalizację kuchni jak indywidualny dobór koloru, czy wykończeń dopasowanych do wnętrza kuchni i całego domu. Zróżnicowane wymiary kuchni od 90 cm szerokości do 110 cm pozwalają na ich zastosowanie w kuchniach o różnych powierzchniach – mówi Niemiec.

Z kolei z myślą o ceniących sobie nowoczesność i minimalizm Falcon wprowadza na polski rynek linię kuchenek TOLEDO.

Linia kuchni TOLEDO stworzona została z myślą o minimalistycznych i surowych wnętrzach nowoczesnych kuchni od Nowego Yorku po Bangkok.

Linia TOLEDO to alternatywa dla CLASSIC. Skierowana jest do osób, które preferują nowoczesne wnętrza, w których kuchnia ma być tylko dopełnieniem, a nie elementem dominującym. Jednocześnie kuchnie TOLEDO zachowują wszystkie funkcje znane z klasycznych Falconów – wyjaśnia Niemiec.

Innowacja technologiczna

Design i wielofunkcyjność to nie jedyne mocne strony kuchni Falcon. Od ponad 75 lat Brytyjczycy stawiają także na innowacyjność, która ma za zadanie zarówno polepszyć jakość pracy z kuchenką, jak również zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników.

Stąd też wprowadzenie urządzenia zabezpieczającego przed płomieniami, które automatycznie odcina dopływ gazu, gdy zgaśnie płomień. Prawdziwym hitem Falconów jest także żeliwna blacha, która pozwala na zdrowe smażenie bez tłuszczu, zwłaszcza już i tak tłustych potraw jak boczek czy kiełbasa. Nowoczesna technologia Falconów wpływa także na środowisko naturalne.

W Polsce kuchnie Falcon dostępne są w dwóch opcjach elektryczne i na gaz. Te ostatnie z piekarnikiem gazowo – elektrycznym.  Z linii CLASSIC dostępne są modele o wymiarach 110 cm i 90 cm, podobnie z linii TOLEDO. 

www.kuchniefalcon.pl

Ilość odsłon: