Od 8 września co środa do całego nakładu "Gazety Wyborczej" w prezencie dla czytelników będą dołączane zeszyty przedstawiające polską kuchnię regionalną.
Cykl składa się z czterech części zawierających sprawdzone przepisy na dania z takich regionów Polski, jak m.in.: Kaszuby, Mazury, Podhale, Śląsk, Wielkopolska czy Małopolska.
Pomysły na potrawy opatrzone są komentarzami o historii oraz o kulturze kulinarnej regionów. Czytelnicy "Gazety" dowiedzą się m.in. jak przyrządzić kluski czarne ze Śląska, kaszubski hylyng, mamałygę z Małopolski czy lubelską prażuchę.
Zeszyty podzielone zostały na cztery tematyczne części :
- 8 września ukaże się wydanie "Polska je ziemniaki",
- 15 września - "Polska je mięso, drób i ryby",
- 22 września - "Polska je mąki i kasze",
- 29 września - "Polska je warzywa, grzyby i owoce".
www.agora.pl