Polacy stawiają na smak… wody

Coraz częściej staramy się dbać o zdrowy tryb życia, dbamy o jakość naszych posiłków i cenimy smaczną kuchnię – wynika z badań przeprowadzonych przez firmę Formaster, producenta dzbanków filtrujących marki Dafi.

Gotowanie stało się sposobem na spędzanie wolnego czasu z rodziną i znajomymi, coraz chętniej sięgamy po nowe przepisy i egzotyczne potrawy. Dlatego istotna stała się dla nas jakość wody - prawie 90% osób spośród 600 przebadanych przez firmę Formaster bezpośrednio wiąże tę kwestię ze smakiem przygotowywanych potraw.
   
Zdecydowana większość z nas negatywnie ocenia smak i zapach wody kranowej (83% przebadanych klientów sklepu internetowego www.sklep.dafi.pl), jeszcze bardziej niezadowoleni jesteśmy z jakości potraw i napojów przygotowywanych na bazie „kranówki” (87% odpowiedzi). Dlatego coraz częściej sięgamy po rozwiązania, które pomogą nam zapewnić odpowiedni aromat dań.

„Gotowaniem zajmuję się od niedawna. Prawdziwą przyjemnością dla mnie jest „odkrywanie” nowych przepisów i potraw, którymi dzielę się na moim blogu kulinarnym. Widzę zdecydowaną poprawę w smaku i aromacie potraw, które przygotowuję na dobrej, przefiltrowanej wodzie” – mówi Marta Szymczak, autorka blogu kulinarnego www.marta-gotuje.pl.

Najbardziej popularne na rynku rozwiązanie – dzbanki filtrujące to prosty sposób na uzyskanie dobrej jakościowo wody pozbawionej szkodliwych substancji.  Warto jednak „pójść o krok dalej” i sięgnąć po produkty zapewniające dodatkowe korzyści. 

Na rynku pojawiła się oferta przygotowana specjalnie z myślą o amatorach domowej kuchni (np. dzbanki filtrujące Dafi Astra). Pozwalają one na uzyskanie nie tylko zdrowszej, ale także „smaczniejszej” wody w przeciągu zaledwie kilku minut. Wewnątrz wkładu filtrowego znajdują się dwa czynne składniki. Jednym z nich jest węgiel aktywowany odpowiedzialny za usuwanie z wody substancji chemicznych takich jak chlor, ołów, rtęć, nikiel, kadm, miedź, PCW oraz niektórych  pestycydów.

Drugi to żywica jonowymienna o właściwościach zmiękczających wodę, co eliminuje problem osadzania się kamienia kotłowego w czajniku i urządzeniach AGD.  Dzbanek filtrujący stworzony z myślą o smacznych potrawach z powodzeniem może zastępować wodę źródlaną i stołową. Jest  to  także rozwiązanie bardziej  ekonomiczne  i  ekologiczne niż woda w  plastikowych  butelkach czy baniakach.

„Odkąd zaczęłam stosować specjalne dzbanki filtrujące znacznie smaczniejsze stały się przygotowywane przeze mnie  zupy, sosy, warzywa, makarony czy przetwory. Zdecydowanie bardziej aromatyczna jest także  kawa  i herbata” – podsumowuje Marta Szymczak.

www.dafi.pl

Ilość odsłon: