Akademia Smaku Dafi

Grill doskonały – sekrety najlepszych kucharzy

Jak Polacy najchętniej spędzają wiosenne i letnie weekendy? Naszą niemal „tradycją narodową” stało się grillowanie w gronie rodziny i znajomych. Warto zadbać o to, aby w odpowiedni sposób celebrować te chwile i zaskoczyć najbliższych doskonałym i niepowtarzalnym smakiem specjałów z rusztu.

Pomogą nam w tym pojemniki próżniowe Dafi Vacuum , dzięki którym w prosty sposób zamarynujemy mięsa oraz ryby. Specjalna technologia gwarantuje szybkie przenikanie przypraw i ich aromatu, a co się z tym wiąże - niepowtarzalne walory smakowe serwowanych dań. 

Odpowiednio dobrane zioła, sól, pieprz oraz intensywnie pachnący czosnek czy cebula dodane do mięs i ryb zapewnią im wyjątkowy smak.

Po umieszczeniu ich w szczelnym pojemniku Dafi Vacuum i wypompowaniu powietrza, składniki znacznie szybciej wchłaniają wszelkie dodatki smakowe użyte do marynowania. Dzięki temu potrawy można piec nawet tego samego dnia, zaledwie po kilku godzinach od przygotowania, a efekty smakowe będą takie, jak po kilku dniach marynowania.

Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum zapewniają doskonałe warunki nie tylko do marynowania, ale i przechowywania żywności (warzyw, owoców, pieczywa, mięs, wędlin i sałatek). Szczelne zamknięcie sprawia, że intensywna woń przypraw nie wydostaje się na zewnątrz, co chroni inne produkty przechowywane w lodówce przed „przenikaniem” niepożądanymi zapachami.

Specjalny zawór „air clip”, zastosowany w pokrywie pojemników Dafi Vacuum, chroni potrawy przed kontaktem z        wilgocią i powietrzem. Dzięki temu żywność pozostaje do pięciu razy dłużej świeae, zachowując swój wyjątkowy smak i aromat. Pojemniki Dafi Vacuum są dostępne  w kolorze białym i seledynowym, w czterech pojemnościach - 0,5 l, 1,3 l, 1,5l i 2,7 litra. Można je zakupić pojedynczo lub w zestawach po 2, 3, 4 i 5 sztuk.
www.dbamosmak.pl

Pojemniki próżniowe Dafi Vacuum dostępne są w sieciach handlowych: Alma, Piotr i Paweł, E. Leclerc, Real, Makro, Media Markt, Saturn oraz w sklepie internetowym www.sklep.dafi.pl.

Ewa Wachowicz radzi: Jak najlepiej przygotować marynaty do grillowanych potraw?

"Mięso i ryby z grilla smakują lepiej, gdy są wcześniej zamarynowane. Przygotowanie marynaty poprzez  odpowiedni dobór aromatycznych komponentów, świeżych ziół i przypraw zapewni daniom niezapomniany smak.
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać z kawałkami mięsa lub ryby i zamknąć w szczelnym pojemniku. Następnie odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, ale jeśli dysponujemy pojemnikami próżniowymi Dafi Vacuum wystarczy zaledwie kilka godzin. Warunki powstałe po odessaniu powietrza sprawiają, że składniki marynaty lepiej i szybciej przenikają do potraw, a dzięki temu proces marynowania możemy skrócić nawet do godziny przed grillowaniem. Takie rozwiązanie polecam wszystkim wielbicielom smacznego i zdrowego grillowania"
- mówi Ewa Wachowicz, autorka i gospodyni programu "Ewa gotuje", ambasadorka marki Dafi.






Ilość odsłon: