Świąteczny Jarmark Produktów Regionalnych

Świąteczny Jarmark Produktów Regionalnych w Blue City w Warszawie będzie wyjątkowy.

Termin: 11 - 23.12.2012

Podczas grudniowej, bożonarodzeniowej odsłony Jarmarku w Blue City będzie można skosztować wybornych propozycji regionalnych producentów oraz poczynić stosowne zakupy na świąteczny stół.

W zależności od regionu w Polsce w święta Bożego Narodzenia jada się smacznie, ale rozmaicie. Na Kujawach na przykład do przygotowywania wieczerzy potrzebne są głównie: kasza jaglana, groch, kapusta, fasola, grzyby, śledzie, jabłka, orzechy i  mak. Jada się tam także zupę z suszonych owoców, barszcz lub zupę grzybową. Na słodko zaś można skosztować klusek z makiem, ciasta drożdżowego, strucli z makiem, pierniczków i ciasteczek na amoniaku.

Podkarpacie przoduje z kolei w postnicy, barszczu czerwonym z  uszkami, maczance grzybowej, pierogach z kapustą i serem, kapuście z grzybami i grochem, gołąbkach z ziemniakami i kaszą gryczaną, pierniku i kutii.

W świętokrzyskim króluje barszcz na żytnim zakwasie, kapusta z grochem, kugiel czy piernik z żytniej mąki.
Kto chce spróbować nowych, ale tradycyjnych smaków oraz zainspirować się kulinarnie, powinien przed świętami pojawić się pod błękitną kopułą i odwiedzić najbardziej smakowity jarmark w Warszawie.

www.bluecity.pl

Ilość odsłon: