Świąteczny Jarmark Produktów Regionalnych w Blue City w Warszawie będzie wyjątkowy.
Termin: 11 - 23.12.2012
Podczas grudniowej, bożonarodzeniowej odsłony Jarmarku w Blue City będzie można skosztować wybornych propozycji regionalnych producentów oraz poczynić stosowne zakupy na świąteczny stół.
W zależności od regionu w Polsce w święta Bożego Narodzenia jada się smacznie, ale rozmaicie. Na Kujawach na przykład do przygotowywania wieczerzy potrzebne są głównie: kasza jaglana, groch, kapusta, fasola, grzyby, śledzie, jabłka, orzechy i mak. Jada się tam także zupę z suszonych owoców, barszcz lub zupę grzybową. Na słodko zaś można skosztować klusek z makiem, ciasta drożdżowego, strucli z makiem, pierniczków i ciasteczek na amoniaku.
Podkarpacie przoduje z kolei w postnicy, barszczu czerwonym z uszkami, maczance grzybowej, pierogach z kapustą i serem, kapuście z grzybami i grochem, gołąbkach z ziemniakami i kaszą gryczaną, pierniku i kutii.
W świętokrzyskim króluje barszcz na żytnim zakwasie, kapusta z grochem, kugiel czy piernik z żytniej mąki.
Kto chce spróbować nowych, ale tradycyjnych smaków oraz zainspirować się kulinarnie, powinien przed świętami pojawić się pod błękitną kopułą i odwiedzić najbardziej smakowity jarmark w Warszawie.
www.bluecity.pl