Nowe odmiany ryżu na polskim stole

Nowe odmiany ryżu na polskim stole

Uncle Ben’s proponuje nam trzy nowe ryże: Ryż Jaśminowy, Ryż Tricolo i Ryż Risotto, które mogą być podstawą do dań kuchni świata bądź inspiracją do stworzenia własnych, oryginalnych potraw.

Uncle Ben’s Ryż Jaśminowy to specjalna odmiana najwyższej jakości ryżu dłogoziarnistego, pochodzącego ze wzgórz Tajlandii. Ziarenka ryżu jaśminowego charakteryzują się śnieżnobiałą barwą i delikatnym, kwiatowym aromatem wydzielanym podczas gotowania. Ryż Jaśminowy jest doskonałym uzupełnieniem potraw mięsnych i warzywnych oraz dań z ryżem podawanych na słodko. Jest idealny do dań kuchni tajskiej, którym dodaje autentyczności.

Uncle Ben’s Ryż Risotto to najwyższej jakości włoski ryż Loto uprawiany w pięknych okolicach Piemontu i Lombardii. Ryż ten charakteryzuje się ziarnami średniej długości, które w czasie gotowania wydzielają dużo skrobi i nabierają kremowej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość.

Uncle Ben’s Ryż TriColo to połączenie trzech specjalnie wyselekcjonowanych odmian ryżu – ryżu dłogoziarnistego, uprawianego w południowej Europie, czerwonego ryżu z Azji i wschodniej Europy, oraz dzikiego ryżu z Ameryki Północnej. Czerwony ryż, który wchodzi w skład ryżu Uncle Ben’s TriColo charakteryzuje się podłużnymi ziarnami o purpurowej barwie, które nie zostały poddane polerowaniu. Dzięki temu są bogate w witaminy (głównie B1 i B2) i minerały (wapno i żelazo). Podczas gotowania czerwony ryż wydziela przyjemny, delikatnie orzechowy zapach. Ryż dziki w Uncle Ben’s Ryż TriColo uzyskuje się z trawy rosnącej w Ameryce Północnej, której ziarna przypominają ryż. Ziarna tego ryżu są ciemnobrązowe, podłużne i nieco twardsze niż ziarna ryżu długoziarnistego.


Ryż Jaśminowy: 7,55 zł
Ryż Risotto: 7,55 zł
Ryż TriColo: 9,55 zł

Ilość odsłon: