Gotujmy na parze!

Gotujmy na parze!

  Aktywny styl życia i dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego zdrowia na długie lata. Z reguły aktywny tryb spędzania czasu zależy od naszej wewnętrznej dyscypliny. Natomiast na zapewnienie sobie odpowiedniej diety ma wpływ wiele innych czynników. Istotnym jej elementem jest przyrządzanie potraw na parze, szczególnie o tej porze roku, kiedy wszystkie można kupić świeże na bazarach. Ta metoda gotowania ma wpływ na ich wartość odżywczą i kaloryczną oraz nasze zdrowie.

 Ten sposób gotowania, rozsławiony przez chińczyków i japończyków, do Polski przybył całkiem niedawno i nie od razu spotkał się z entuzjazmem naszych rodaków. W naszym kraju jadało się i nadal jada potrawy tłuste, ciężko strawne, pieczone i duszone, a jeśli już gotowane to raczej w wodzie, a nie na parze. Pomimo, iż mamy coraz to większą świadomość na temat tej metody gotowania to rzadko po nią sięgamy, gdyż uważamy, że wymaga więcej pracy i czasu. To tylko pozorne złudzenie, bo przecież nie ma nic prostszego i szybszego jak włożyć rybę, delikatne mięso, warzywa na kosz do parowania na kilkanaście minut i zdrowe danie gotowe do jedzenia. Jest to tym bardziej łatwiejsze w dzisiejszych czasach, że mamy do dyspozycji bardzo szeroki wybór sprzętów, wystarczy tylko w niego zaopatrzyć naszą kuchnię lub wykorzystać to co już w domu posiadamy: garnek, metalowe sitko, żaroodporne naczynie, talerz i pokrywka, specjalny kosz do gotowania na parze, wok lub tez profesjonalny parowar ( np.  VitaCuisine z Tefala).

  Nowoczesny parowar (VitaCuisine) został zaprojektowany tak, aby ułatwić, a przede wszystkim skrócić czas gotowania. Pozwala on także na przygotowywanie pysznych i urozmaiconych potraw. Cały posiłek, od dania głównego po deser włącznie, może być przygotowany jednocześnie, w tym samym urządzeniu. Trzy oddzielone od siebie przestrzenie pozwalają na przyrządzanie ryb lub drobiu, zielonych warzyw oraz owoców jednocześnie – bez przenikania się zapachów z poszczególnych potraw. Dzięki szybkiemu czasowi podgrzewania w strumieniu gorącej pary, świeże lub mrożone warzywa zachowują naturalną barwę, smak, kształt – i co najważniejsze - wartość odżywczą.

  Urządzenie to posiada funkcję „Vitamin+”, która przyspiesza parowanie i pozwala zachować o 10% więcej witamin, w porównaniu z tradycyjnym parowarem. Ryby oraz mięso zachowują dobre tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy. Dodatek ziół, przypraw lub soku z cytryny do wody, używanej do parowania, wzbogaca smak oraz wartość odżywczą gotowanych potraw.

 Dietetycy walczą z polskimi stereotypami i namawiają do stosowania tej metody, gdyż w ten sposób przygotowane dania są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin, mikroelementów i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto wszystkie potrawy zachowują swój naturalny smak i charakteryzują się o wiele bardziej intensywnym aromatem.

 

Ilość odsłon: