Czekolada dobra na jesienne smutki

Czekolada dobra na jesienne smutki

Gdy nadchodzi jesień stajemy się zmęczeni, coraz częściej dopada nas zły humor, chandry i depresje. Cóż, taki jest przywilej tej pory roku. Jednak jest sposób, aby choć odrobinę poprawić sobie nastrój, a jak? Otóż, warto odwiedzić czekoladowy świat Chocoffee lub wypić w domu kubek ciepłej czekolady.

Zdarza się, że jesienią niektórzy ludzie popadają w sezonową depresje, która przychodzi wraz z nadejściem tej pory roku. Spowodowana jest wieloma czynnikami związanymi ze zmianą pogody, ograniczoną ilością dziennego światła oraz uczuciem straty, które funduje nam odejście lata i beztroskich dni. W takich okolicznościach pozostaje nam tylko pozytywnie się nastawić do tej pory roku i cierpliwie poczekać do wiosny.

Jesienną szarugę należy umilać sobie małymi lub większymi przyjemnościami, które poprawią nam samopoczucie. Warto poświęcić trochę czasu na zwykłe nawet drobne zakupy wizytę u fryzjera lub w solarium, są one nawet zalecane osobom, które dopada jesienna depresja. Znacząca rolę w tych smutnych dniach odgrywają słodkie przyjemności, które możemy sobie sprawiać dosłownie codziennie. Doskonałą propozycją jest czekolada, która jak wiadomo poprawia nastrój  samopoczucie.

Czekolada daje szczęście, energię. Jest uważana za afrodyzjak a to wszystko za sprawą związków w niej zawartych. Naukowcy twierdzą, że jest to efekt działania znajdującej się w czekoladzie kofeiny oraz należącej do grupy endorfin fenyloetyloaminy, substancji, która znajduje się również w ludzkim mózgu, zwłaszcza u ludzi zakochanych. Powoduje ona miłe odprężenie oraz gamę pozytywnych uczuć od subtelnej szczęśliwości po euforię. Endrofiny natomiast to naturalne substancje osłabiające negatywny wpływ stresu, których ilość w organizmie zwiększa się dzięki czekoladowej zawartości magnezu, regulującego sprawność komórek nerwowych, cynku oraz selenu. Czekolada podnosi również poziom serotoniny we krwi, dzięki czemu po jej zjedzeniu odczuwamy poprawę nastroju.

Dlatego zanim nastąpi prawdziwa i szara jesień już teraz warto zaopatrzyć się w czekoladowe przysmaki lub po prostu wybrać się do czekoladziarni. Czekoladowe bary Chocoffee to naprawdę wyjątkowe miejsca, które serwują gorącą czekoladę, np. z likierem, imbirem albo miętą oraz bajeczne praliny z pysznymi i oryginalnym nadzieniami, np. z chili czy z domieszką sera pleśniowego, oraz cała masa innych czekoladowych smakołyków. Wszystkie czekoladowe pyszności w Chocoffee są wykonane ręcznie, z prawdziwej czekolady nie zawierającej typowych dla fabrycznej, masowej produkcji czekolady domieszek. Chocoffee robi się wyłącznie z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz cukru, co sprawia, że jej smak jest wyjątkowy.

Wszyscy Ci, którzy nie mają czasu wychodzić z domu, lub w okolicy nie ma czekoladziarni mogą w prosty sposób przyrządzić czekoladowy napój w domu.

Przepis na „Czekoladową Wenecję O’ccaffe”

3 łyżeczki czekolady w proszku,

150 ml gorącej kawy O’ccaffe,

bita śmietana,

czekoladowa posypka,

można dodać 20 ml likieru czekoladowego (wersja alkoholowa).

Sposób przyrządzenia

Kawa musi być parzona, a fusy oddzielone. Następnie możemy do niej dodać czekoladę w proszku i dokładnie wymieszać (można dodać alkohol lub likier czekoladowy). Następnie rozlejmy kawę do przeźroczystych dużych szklanek z grubego szkła. Kawę należy delikatnie przestudzić, aby nie była bardzo gorąca i ozdobić bitą śmietaną w sprayu i oprószyć czekoladową posypką oraz szczyptą czekolady w proszku.

Źródło: O`Ccaffe Gran Caffe Espresso

Ilość odsłon: