Lisner na Święta
Wszyscy, którzy pragną spędzić Święta w sposób wyjątkowy, Lisner proponuje szeroką gamę produktów śledziowych. Zaspokoją one oczekiwania wielbicieli i smakoszy tradycyjnej kuchni.
Boże Narodzenie to jedno z najbardziej rodzinnych i zarazem jedno z najbardziej magicznych świąt obchodzonych w polskiej tradycji. Ta magiczna atmosfera panuje głównie w Wigilię z którą związanych jest najwięcej obrzędów i wierzeń. W dawnej Polsce Wigilia Bożego Narodzenia uważana była za dzień, którego przebieg miał decydować o całym roku. Dlatego w sposób szczególny dbano o odpowiednią oprawę oraz atmosferę panującą tego dnia. Wiele obrzędów i zwyczajów zachowało się do dnia dzisiejszego. Tak jak przed laty tradycyjna wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki na niebie a na wigilijnym stole spotkamy 12 postnych dań wśród których królują ryby. Mało kto jednak wie, że ryby, które obecnie są podstawą wigilijnej wieczerzy, pojawiły się na polskich stołach o wiele później niż tradycyjne potrawy ze zbóż, warzyw, grzybów i owoców. Początkowo spożywano je wyłącznie na dworach lub w bogatych klasztorach, jadali je także rybacy. Później zwyczaj ten zakorzenił się w polskiej tradycji, także wśród ludu i ryba stała się podstawowym elementem wigilijnej wieczerzy. Również teraz do obowiązkowych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole, należy karp oraz śledź, z którego różnorodnych sposobów przyrządzania słynie tradycyjna kuchnia polska.
W ofercie Lisnera znajdziemy produkty, które powstały z myślą o tradycyjnych polskich świętach. Wyjątkowa oferta matjasów pozwoli wyczarować potrawy, które dorównają sekretom dawnej kuchni.
Matjasy standardowe to propozycja dla osób rozmiłowanych w tradycyjnych smakach. Doskonałej jakości filety marki Lisner mogą, przy odrobinie fantazji stanowić składnik różnorodnych dań na przykład sałatek. Idealnie sprawdzają się także w roli dania głównego lub przystawki. Za opakowanie 250 g zapłacimy około 4,50 zł.
Miłośnicy wyjątkowych połączeń i nietypowych smaków również znajdą coś dla siebie. Doskonałe połączenia filetów śledziowych z łososiem i krewetkami w sosach zostały przygotowane z myślą o osobach ceniących sobie niepowtarzalny smak i wysoką jakość spożywanych produktów.
Łosoś i śledź w sosie śmietanowym to smaczna propozycja której składniki: śledź i łosoś, zanurzone w delikatnym sosie, doskonale się komponują nadając całemu daniu harmonijny smak. Idealnie sprawdza się jako sałatka na wigilijnym stole.
Opakowanie 300 g dostępne jest w cenie około 5 zł.
Krewetki i śledź w sosie czosnkowym to wyborna przekąska o aksamitnym smaku owoców morza. Delikatny sos ze specyficzną, czosnkową nutą nadaje całej kompozycji niepowtarzalny smak. Opakowanie 250 g kosztuje około 5 zł.
Wszystkim, którzy przed zbliżającymi się Świętami pragną delektować się tradycyjnym smakiem śledzia na rodzinnym stole, proponujemy skosztować płatów śledziowych zamarynowanych z dodatkami cebulki lub papryki.
Śledź po kaszubsku z łagodną papryką to doskonała propozycja dla osób ceniących wyjątkowe smaki. Do filetów śledziowych dodano odrobinę słodkiej papryki, która nadaje potrawie łagodny smak. Produkt może być serwowany jako przystawka lub dodatek do kolacji. Za opakowanie 650 g zapłacimy około 10 zł.
Wiejskie filety śledziowe to tradycyjna propozycja, która może stanowić bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych. Do filetów śledziowych, znajdujących się w zalewie olejowej, dodano odrobinę cebuli, która wyostrza smak potrawy. Produkt może być serwowany jako przystawka lub dodatek do kolacji. Opakowanie 650 g dostępne jest w cenie około 9 zł.