Teflon® - chrońmy markę i jakość!

Teflon® to najwyższej jakości zapobiegająca przywieraniu powłoka – stworzona, wszechstronnie przetestowana i opatentowana przez firmę DuPont, światowego lidera w produkcji tworzyw oraz twórcy wielu nowych technologii.

To zastrzeżony znak towarowy, który stał się synonimem lepszego i prostszego gotowania.

Ze względu na ochronę znaku towarowego, ale również – kontrolę jakości i bezpieczeństwo konsumentów, z nazwy Teflon® mogą korzystać jedynie licencjobiorcy i partnerzy firmy DuPont™.

Ochrona znaku Teflon® dotyczy również mediów, które poświęcają swoje publikacje tematowi naczyń kuchennych, w tym naczyń z powłokami PTFE, typu „non-stick” (czyli zapobiegającymi przywieraniu potraw). Określenia „Teflon®” należy używać tylko wtedy, jeżeli wiadomo, że producentem powłoki na omawianym naczyniu jest właśnie firma DuPont™, przy czym powinno być ono pisane wielką literą.

Dodatkowo może być wydzielone z otaczającego tekstu poprzez umieszczenie na jego końcu znaku ”®”, oznaczającego zastrzeżony znak towarowy. Określenie „teflon” pisane małą literą, bądź odmienianie tej nazwy np. „teflonowa” jest nieprawidłowością naruszającą przepisy prawa o ochronie znaków towarowych. 

Historia należącego do firmy DuPont znaku towarowego TEFLON® sięga pierwszej połowy ubiegłego wieku. Teflon® wynaleziony został przez chemika dr. Roy’a Plunkett’a, pracującego w laboratorium firmy DuPont. Udoskonalony wynalazek został zarejestrowany pod nazwą Teflon® w 1953 roku. Od tamtej pory Teflon® jest znakiem towarowym firmy DuPont, więc inni producenci powłok zapobiegających przywieraniu (PTFE) nie mają prawa się tą nazwą posługiwać.

DuPont™ Teflon® jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, co potwierdza między innymi atest amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Znak Teflon na naczyniu daje pewność, że mamy do czynienia z pełnowartościowym i bezpiecznym produktem.

Co zyskujemy dzięki korzystaniu z naczyń pokrytych powłoką DuPont™ Teflon® ?


•Łatwiej nam się smaży i gotuje – szczególnie potrawy, które mają tendencję do przywierania. Teflon  sprawia, że omlet lub stek nie przywierają do patelni.

•Zużywamy mniej tłuszczu, dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.

•Naczynia pokryte powłoką Teflon łatwiej się czyści i zmywa ręcznie lub w zmywarce.


Co sprawia, że DuPont Teflon jest gwarancją najwyższej jakości naczynia?

•Liczba warstw. Teflon  to powłoki dwu- lub trzywarstwowe, przystosowane do intensywnego gotowania.

•Unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki.

•Kontrola produkcji naczyń i teksty jakościowe, regularnie przeprowadzane przez firmę DuPont.

Ilość odsłon: