Firma Miele obchodzi w 2009 roku dziesięciolecie produkcji urządzeń do gotowania na parze.
Nowoczesna technologia, wspaniałe wzornictwo i największa na rynku różnorodność modeli pozwalają określić Miele jako prawdziwego specjalistę w tej dziedzinie.
Doceniają to również polscy konsumenci - większość zestawów urządzeń do zabudowy Miele zamawianych w studiach kuchennych zawiera model przeznaczony do gotowania na parze.
Parę faktów z historii
Gotowanie na parze jest tradycyjnym sposobem przygotowywania potraw, który pochodzi ze starożytnych Chin. W Europie znane jest stosunkowo od niedawna. Dopiero w latach 60. ubiegłego wieku znalazło zastosowane na szeroką skalę w gospodarstwach domowych - w formie tzw. szybkowarów. Metoda prawdziwie skutecznego gotowania na parze była jednak wciąż zarezerwowana dla restauracji wyposażonych w profesjonalny sprzęt. Rosnące zainteresowanie najzdrowszym ze sposobów przyrządzania posiłków spowodowało, że klienci zaczęli poszukiwać rozwiązań dopasowanych do użytku domowego, lecz mających zalety maszyn wykorzystywanych przez specjalistów. Tym oczekiwaniom sprostały urządzenia do gotowania na parze firmy Miele.
Zasada działania i zalety
"Gotowanie na parze" to gotowanie potraw w parze wodnej. Żywność umieszczona jest w perforowanych naczyniach i otulana gorącą parą ze wszystkich stron. Przy tym produkty nie są zanurzone w wodzie, dzięki czemu nie tracą ważnych składników odżywczych, a witaminy i minerały nie są wypłukiwane. Przykładowo zawartość witaminy C w warzywach gotowanych na parze jest wyższa nawet do 50% w porównaniu z ugotowanymi w wodzie. Dodatkowym atutem przyrządzania potraw na parze jest zachowanie przez nie intensywnego smaku, aromatu i koloru. Lekarze, dietetycy oraz kucharze są zgodni: gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków.
Innowacje Miele
Przez ostatnie 10 lat specjaliści firmy Miele nieustannie pracowali nad rozwiązaniami pozwalającymi na gotowanie na parze w sposób prosty i zarazem efektywny. W tym czasie urządzenia wzbogacane były o nowe programy i funkcje. Powstała także unikatowa kombinacja urządzenia do gotowania na parze oraz piekarnika w ramach nowej generacji 5000 (model DGC 5080).
Oto kilka najważniejszych rozwiązań dostępnych wyłącznie w urządzeniach do gotowania na parze oferowanych przez firmę Miele:
Nienaganne wzornictwo
Firma Miele oferuje największy na rynku wybór modeli urządzeń do gotowania na parze. Każdy miłośnik zdrowego i smacznego przyrządzania potraw może wybrać coś dla siebie zarówno wśród modeli do zabudowy jak i wolnostojących. Urządzenia te są wzorniczo dopasowane do innych produktów Miele, co pozwala z łatwością stworzyć eleganckie zestawienie z piekarnikiem czy ekspresem do kawy.
Dostępne są różne materiały i kolorystyka wykończenia: stal szlachetna, aluminium, tytan oraz czerń.