Majowy numer miesięcznika "Kuchnia" rozpoczyna kolejną edycję plebiscytu "Kucharz - odkrycie roku".
Plebiscyt „Kucharz - odkrycie roku” organizowany jest przez miesięcznik „Kuchnia” już po raz trzeci.
W konkursie mogą wziąć udział młodzi (do 35 roku życia), zdolni kucharze, którzy chcą zaprezentować swoje umiejętności kulinarne na łamach najbardziej lifestylowego magazynu kulinarnego w Polsce.
Szczegółowe informacje o tym, w jaki sposób można zgłosić się do plebiscytu znajdują się na stronie www.ugotuj.to oraz w czasopiśmie branżowym „Przegląd Gastronomiczny".
Plebiscyt potrwa 6 miesięcy.
Redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia” Anna Wrońska wybierze spośród nadsyłanych zgłoszeń 12 kucharzy - po dwóch w każdym miesiącu trwania plebiscytu.
Wybrane osoby zapraszane będą do wydawnictwa Agora, gdzie przygotują swoje popisowe potrawy w studiu kulinarnym „Kuchni”. Przepisy oraz zdjęcia dań wraz z krótką informacją o kucharzu będą prezentowane od maja do października na łamach magazynu oraz w programie „Kogel Mogel” w telewizji Kuchnia.tv.
Czytelnicy miesięcznika oraz internauci wybiorą trzy najlepsze ich zdaniem potrawy, głosując przez internet - na stronie www.ugotuj.to lub listownie.
Autorzy wybranych dań zostaną zaproszeni na Wielką Galę, podczas której odbędzie się finał plebiscytu. Jury, złożone z kulinarnych ekspertów, oceni potrawy przygotowane podczas gali i wybierze spośród finałowej trójki Kucharza Roku 2009.
Oprócz pamiątkowej statuetki, na zwycięzcę czekają nagrody rzeczowe.
Patronami medialnymi plebiscytu są: telewizja Kuchnia.tv, serwis Ugotuj.to oraz czasopismo branżowe „Przegląd Gastronomiczny”.