W badaniach przeprowadzonych przez Instytut Energetyki, notyfikowany w Europie i w Polsce Instytut Naukowy, garnki i patelnie marki Zelmer uzyskały szczególną rekomendację w kategoriach „Energooszczędność” i „Ochrona Środowiska w zakresie optymalnego zużycia energii”.
Jest to potwierdzenie najwyższej jakości technologii, wykorzystywanych w produktach rzeszowskiego producenta drobnego AGD.
Wyniki porównawczych badań technologicznych pomiędzy garnkiem Zelmer InTherium, a innymi garnkami na polskim rynku oraz między patelnią Zelmer Thermica oraz innymi patelniami pokazały, że w kategorii „Zużycie energii” w [kWh] naczynia osiągają maksymalną oszczędność energii kolejno dla garnka InTherium wynoszącą 54,46% a dla patelni Thermica 85,71%.
W zakresie dynamiki nagrzewania i energooszczędności garnek i patelnia Zelmer osiągnęły zatem najlepszy wynik bezwzględny w stosunku do innych badanych próbek.
Patelnia Zelmer Thermica została poddana dodatkowo badaniu porównawczemu z używaną, dwuletnią patelnią innego producenta. W kategorii „Czas nagrzewania do osiągnięcia temperatury 190°C” okazało się, że ma miejsce 3,26 krotne zmniejszenie czasu nagrzewania dna do temperatury 190°C. W tym samym czasie używana patelnia innego producenta osiągnęła temperaturę dna na poziomie 130°C. Tym samym patelnia marki Zelmer uzyskała lepszy bezwzględny wynik w zakresie dynamiki nagrzewania i energooszczędności.
Przeprowadzone przez Instytut Energetyki badania porównawcze potwierdzają najwyższą jakość, funkcjonalność i energooszczędność garnków i patelni marki Zelmer. Wyprodukowane z najwyższej jakości materiałów pozwalają zaoszczędzić energię, przyczynić się do ochrony środowiska i zmniejszyć wydatki domowego budżetu. Z drugiej strony zapewniają niewątpliwe korzyści dla naszego zdrowia.
Krótsze gotowanie to mniejsza ilość utraconych składników odżywczych i witamin. Z potraw nie wytrącają się takie składniki odżywcze jak brom, witamina C, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, zaś szybko nagrzewające się dna naczyń pomagają szybko ściąć pory mięsa, zamykając w ten sposób w potrawie aktywne witaminy i składniki odżywcze.
Naczynia Zelmer to również gotowanie i smażenie z niewielką ilością tłuszczu, pozwalające obniżyć kaloryczność diety, zmniejszyć zagrożenie nadwagą i poziomem złego cholesterolu. Stanowią zatem doskonałą pomoc w przygotowywaniu ulubionych potraw zdrowej diety, składającej się z chudego mięsa, ryb, ziół, z niewielką zawartością tłuszczu. Zdrowo, ekologicznie i energooszczędnie.
Garnki z linii Zelmer InTherium, i patelnie Zelmer Thermica wykonane są z aluminium pokrytego oryginalną dwuwarstwową powłoką Teflon® Classic, zapewniającą doskonałą gładkość wnętrza naczynia, co pozwala niemal całkowicie wyeliminować przywieranie potraw i ułatwia utrzymanie naczynia w czystości.
Przezroczyste pokrywy garnków InTherium wykonane są z hartowanego szkła odpornego na zarysowania, zaś silikonowe uchwyty pozostają chłodne podczas gotowania. Zewnętrzna powłoka garnków pokryta jest anodyzowanym aluminium.
Zastosowana w patelniach linii Thermica technologia okręgów termicznych zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła na całej ich powierzchni, ponieważ ciepło rozchodząc się siecią specjalnych kanałów na dnie patelni gwarantuje jej szybkie i równomierne nagrzanie.
www.zelmer.pl